Slik blir babyen og kjæledyret bestevenner

Få ting er søtere enn små barn som koser med familiens hund eller katt. Glansbildet kan imidlertid fort slå sprekker når du kommer hjem med en nyfødt baby som den firbente opplever som en konkurrent.
Med gode forberedelser kan familiens små bli gode venner!

- Kjæledyr kan være en velsignelse, men idyllen kan raskt snu seg til et mareritt. Derfor er det viktig å introdusere de to familiemedlemmene for hverandre som nettopp to familiemedlemmer. Å stenge en hund eller katt ute fra hverdagslivet er oppskriften på å mislykkes med samspillet, sier veterinær Martine Nygaard.

Hun har jobbet med utviklingen av Ifs dyreforsikringer.

Ifs ansvarlig for barneforsikring, Malin Diesen-Kvamme, har selv erfaring med dette. Da hun kom hjem fra sykehuset med datteren Julia i fjor, var blandingshunden Lennox hjemme og ventet på dem.

Start lenge før babyen kommer

- Når du har hund eller katt bør familien starte tilvenningen allerede før barnet kommer. Tren mye lydighet, slik at det blir enklere å ha kontroll over hunden. Skal du innføre nye regler, som at dyret ikke lenger skal få ligge i senga, hoppe på folk eller være i enkelte rom, bør du begynne tidlig. Det er lurt for at det ikke skal bli en negativ sammenheng for kjæledyret mellom nye regler og det nye familiemedlemmet, sier Malin.

For mange katter og hunder kan den største forandringen med et nytt familiemedlem nettopp være at de oppfatter babyen som får all oppmerksomheten som en trussel. De blir rett og slett litt sjalu.

- Derfor er det viktig at kjæledyret tidlig får positive assosiasjoner til det nye lille familiemedlemmet. Gi masse kjærlighet og oppmerksomhet. Vær forsiktig å korriger hunden eller katten alt for mye i forbindelse med babyen. Det kan gi negative assosiasjoner, sier Malin Diesen-Kvamme.

Vær forsiktig med mindre dyr

Selv om det er hunder og katter som klart dominerer kjæledyrstatistikken her til lands, er det også mange som velger seg både hamstre, marsvin, rotter eller for den saks skyld kaniner. Veterinæren advarer imidlertid mot å anskaffe seg de minste dyrene med småbarn i huset.

- De kan rett og slett bli for små, og kan fort bli skadet eller klemt i hjel av små, ivrige barnehender. Gnagere har også et mindre tydelig kroppsspråk som kan være vanskelig å forstå for yngre barn. De mest egnede dyrene er katter og hunder, sier Martine Nygaard.

Slik får du til det perfekte samspillet mellom barn og dyr:

Generelt:

 • Aldri la små barn være alene med hunden eller katten, samme hvor snilt og rolig dyret er. Det er svært vanskelig for dyr å tolke kroppsspråket til barnet, noe som kan gjøre dyret usikkert. De små vet heller ikke alltid hva som er rett og galt, og kan finne på å både lugge og kaste leker mot dyret.
 • Husk at kjæledyr ikke er småbarnas ansvar, men alltid foreldrenes.
 • Fylte matskåler kan være grobunn for uheldige situasjoner fordi en del dyr instinktivt vil beskytte maten sin. Barna må respektere at dyret får spise i fred og ro, samt at de voksne oppdrar dyret til å ikke frykte for mattilgangen og unngå mataggresjon.

Hund:

 • Har du mulighet, så meld gjerne deg og hunden på et ferdighetskurs, slik at dere får tid sammen og hunden får mentale utfordringer.
 • Begynn å variere når, hvor lenge og hvem som går turene med hunden før babyen blir født. Det gjør at hunden ikke forventer turer på bestemte tidspunkter.
 • Hjemme i eget hus kan barn gjerne gå til hunden, men ikke løpe, rope eller veive med armer og bein.
 • Barn skal aldri gå bort til en hund når den spiser, sover, ligger, er bundet fast eller er i bur.
 • Forsøk å lære barnet hundens signaler. Det er mye som skjer før det blir bjeffing og knurring. Disse tegnene er blant mange andre at hunden slikker seg rundt munnen, gjesper eller snur seg bort. Hunder liker heller ikke å bli holdt fast eller klemt.
 • Småbarn bør heller ikke få lov til å korrigere hunden når den gjør noe feil. Dette er de voksnes ansvar.
 • Lag et friområde i hjemmet som hunden kan gå til når den ønsker å være i fred, og lær opp barnet til å respektere det.

Katt:

 • Ikke slipp katten inn på soverommet til babyen om natten. La den heller ikke få ligge i vogn eller andre steder hvor babyen skal være. Katter og babyer skal ikke sove sammen på grunn av fare for både kvelning og allergier.
 • Gi katten litt ekstra oppmerksomhet og kos når babyen sover
 • Gjør katten vant til babyens lukter. La katten få snuse på den lille og bli vant til den.
 • Sørg for at babyen/småbarna ikke behandler katten som et leketøy.

Hvorfor barneforsikring

En god barneforsikring supplerer offentlige støtteordninger, og gir økonomisk trygghet for hele familien.

Forsikre det viktigste du har

Barneforsikring

En barneforsikring gir deg og barnet økonomisk hjelp til å takle hverdagen hvis noe uforutsett skulle skje.

Les mer om barneforsikring