På SYKKEL i trafikken

Å sykle er veldig gøy og god trim – for både små og store. Men det er mye som skjer i trafikken. Heldigvis er det du som kjenner barnet ditt best, og vet hva du må passe på før du sender ditt barn ut i trafikken.

Dette bør barna kunne

Lurer du på når barna er klare for å sykle i trafikken? Det er ikke så lett å vite. Det er en god idé å trene sammen på en sikker plass – da ser du også hvor mye barnet kan. En parkeringsplass eller sykkelsti er fine områder å øve sammen på. Før barna sykler alene i trafikken bør de

 • mestre sykkelen godt og ha god balanse
 • kunne gi tegn, snu hodet og stanse
 • kunne grunnleggende trafikkregler
 • ha gjennomgått sykkelopplæring over tid
 • ha trent sammen med en voksen i trafikken

Syn og utvikling

Syn, hørsel og konsentrasjonsevne er viktig for å ferdes ute i trafikken. Godt sidesyn utvikles først når de er 10-12 år. Derfor anbefaler vår samarbeidspartner Trygg Trafikk at barn ikke sykler alene til skolen, eller ellers i trafikken, før de er kommet i den alderen.

Det er ikke alltid så lett å vite hvor godt barn ser, og det kan være en god idé å sjekke synet hos en optiker i forbindelse med at barnet ditt skal starte å sykle i trafikken.

Gode råd for valg av sykkelhjelm

Sykkelhjelm reduserer risikoen for hodeskader med mellom 60 – 80 prosent. Den skal passe godt på hodet, beskytte pannen og være festet godt.

Det finnes mange ulike hjelmer på markedet. Det viktigste er at sykkelhjelmen sitter riktig.
Andre ting du bør tenke på ved valg av sykkelhjelm:

• Hjelmen skal sitte behagelig, men fast, på hodet.

• Hjelmen skal dekke issen, pannen og bakhodet.

• Hakeremmen skal ikke være elastisk, og den skal kunne justeres.

• Låsen skal være lett å åpne og lukke.

• Godkjente hjelmer er merket med CE EN 1078.

Mange barn synes at skate- eller streethjelmer er tøffere en tradisjonell sykkelhjelm. Det er helt greit – slike hjelmer er godkjent for sykling og beskytter godt mot slag. Men det kan være greit å være klar over at de ikke har like god ventilering som vanlige sykkelhjelmer.

Har derimot barnet ditt en BMX-hjelm, bør det ikke bruke den i trafikken. Denne typen hjelmer dekker ørene, og det blir vanskelig å høre bilene.

For de yngste

Det er veldig lurt å øve sammen før du lar barnet prøve seg i trafikken. Med litt forberedelse er sjansene større for at det blir en trygg og god opplevelse.

Begynn med å lære barnet å mestre selve syklingen. Finn en sikker plass uten biltrafikk, og merk gjerne opp en enkel treningsbane der barnet kan trene på ren sykkelteknikk. Når selve syklingen sitter må dere prøve dere i et område med vanlig trafikk, helst i et miljø barnet er kjent.

Du, eller en annen voksen, må sykle sammen med barnet. Start med at du sykler foran og tar ansvar for syklingen. Etter hvert lar du barnet bestemme hva dere skal gjøre når dere sykler i et kjent miljø.

For de litt eldre

Etter hvert som barna blir eldre, og flinkere både på sykkelen og i trafikken, kan du gi dem mer frihet til å ferdes på egenhånd. Men husk at barn ikke har samme evne til å konsentrere seg som voksne – og at syn og hørsel ikke er ferdig utviklet. Her er det du som kjenner barnet ditt best og vet hvilke oppgaver det er klar for i trafikken.

Sjekk også med skolen hvilke regler som gjelder. Mange skoler krever gjennomført sykkelopplæring på 4. eller 5. trinn, før barna kan sykle alene til skolen.

Gode sykkeltips

fra Trygg Trafikk
 
Sykle sammen
 •  
  Sykkelopplæring - om sykkelsjekk
   
  Sykkelopplæring - om sykkelsjekk
 •  
  Sykkelopplæring - praktiske øvelser
   
  Sykkelopplæring - praktiske øvelser
 •  
  Sykle sammen
   
  Sykle sammen

Trenger du sykkelforsikring?

Sykkelen din kan dekkes via innboforsikring, If Start, reiseforsikring eller en egen sykkelforsikring. 

Velg riktig sykkelhjelm for barnet ditt

Det finnes mange ulike sykkelhjelmer på markedet, det viktigste er at den sitter riktig.

Forsikre det viktigste du har

En barneforsikring gir økonomisk sikkerhet for familien på kort sikt - og for barnet på lang sikt.