MINST 110 000 SMÅBARN ER FEILSIKRET I BIL

Nesten halvparten av norske barn under fire år er sikret feil i bilen. Se Ifs Malin Kvamme Diesen sine beste råd for å unngå at barnet blir skadet i trafikken.

Hele 47 prosent av norske foreldre med barn under fire år oppga i en spørreundersøkelse som If gjorde sammen med Trygg Trafikk at deres barn ikke satt i bakovervendte seter. Det utgjør godt over 110 000 barn.

Bakovervendt best for nakken

I likhet med mange andre eksperter, anbefaler også If på det sterkeste at de små blir sittende slik til de er minst fire år.

- Et lite barn som sitter forovervendt i en kollisjon kan risikere å brekke nakken. De har store, tunge hoder, kroppen blir holdt tilbake av beltet og nakkemuskulaturen er svak. Da er resten ren fysikk. Den samme smellen i et bakovervendt sete vil kanskje bare ende med et blåmerke, forklarer Malin Kvamme Diesen.

Til daglig jobber hun som produktsjef for barneforsikring hos If. Malin er også mor til vesle Julia.

La barnet sitte bakovervendt i bilen de første årene.

Ikke snu setet på grunn av kvalme

Til de som bruker et forovervendt sete før barnet er fylte fire år fordi barnet sitter med bøyde ben eller blir kvalme har hun følgende tips.

- Barn tar ikke skade av å sitte med bøyde ben. Det oppfattes også sjelden som ubehagelig for den lille. Blir barna kvalme, ta hyppige pauser og få frisk luft. Barnesetet må ikke snus, sier Malin.

Sammen med Ifs mangeårige spesialist på sikring av barn i bil, Jan Olav Nilssen deler hun her de beste rådene for at de små skal sitte trygt i bilen:

Feil beltebruk blant de vanligste feilene

Når barn blir skadet i trafikken skyldes det først og fremst løse, vridde eller feilplasserte bilbelter. Det viser en granskning Folkehelseinstituttet gjorde for noen år tilbake. De gjennomgikk 120 bilulykker hvor mer enn 200 barn var involvert ble undersøkt.

Slik sikrer du den nyfødte en trygg første biltur

- Feil bruk av bilbeltet gjelder særlig for de litt eldre barna, men vi har sett en rekke tilfeller hvor også de yngste blir sikret med feil beltebruk. Den vanligste feilen er å bruke den samme innstillingen på beltene om barna sitter i en parkdress eller en genser i setet, sier Jan Olav Nilssen.

For at beltet skal gjøre jobben sin er det altså svært viktig å stramme riktig:

 • Fempunktsselen skal sitte så tett inntil den lilles hofter og skuldre at du akkurat får plass til to fingre mellom belte og kroppen.
 • Husk at selen heller ikke skal ligge vridd, men flatt mot kroppen for å fordele trykket ved en eventuell krasj.
 • Bruk en beltesamler som forhindrer at selene sklir ned på skuldrene til den lille. Denne koster rundt en hundrelapp.

Skru av airbagen

En annen vanlig feil er at barnesetet er plassert i forsetet uten at airbagen er koblet ut. For det første kan den voldsomme kraften i airbagen drepe eller skade barnet alvorlig. Dessuten er det forbudt. Bryteren for å skru den av finner du gjerne i hanskerommet eller i fotbrønnen på passasjersiden.

Kjøp riktig barnesete

- Det viktigste er at du kjøper setet hos en anerkjent forhandler og at det er ECE r44 04-godkjent eller UN r129-godkjent, forklarer Malin, og har følgende andre tips:

 • Når babyens hode når toppen av babysetet så er det på tide å bytte sete. Er barnet tyngre enn oppgitt vekt for sete, skal du også bytte det.
 • Sørg også alltid for å prøve setet i bilen det skal stå.
 • Vær veldig nøye med å følge bruksanvisning for å feste det.
 • De fleste biler i dag har såkalte Isofix-fester. Dette er to metallbøyler mellom bakseteryggen og seteputen. Har du et Isofix-sete har basen to klør som du klikker inn her. Fordelen med denne løsningen er at sjansen for feilmontering er liten. Fester du en beltemodell riktig er det imidlertid akkurat like trygt.
 • Mange arver også seter. Sjekk da at setet ikke har vært involvert i noen ulykker og at utstyr og festeanordninger ikke er slitt. Et barnesete bør ikke være eldre enn seks-syv år.

If har også utleie-program som følger barnet fra det er nyfødt til det er ferdig med bilbarneseter. Dette er en løsning som er billigere enn å kjøpe nye seter. Da er du garantert trygge seter.

Les mer: If bilstolleie

Ansvarlig for barneforsikring i If, Malin Kvamme Diesen og datteren Julia.

«Myter» om småbarn og sikring i bil

 • Setebelte nær halsen til barnet er ikke farlig. Dette dras nedover, ikke oppover, ved en krasj. Det er langt farligere å legge det bak ryggen eller under armen!
 • Nei, barn blir som regel ikke mer kvalme av å sitte i bakovervendte barneseter. De som blir det ville blitt kvalme uansett. Tenk heller på å ha frisk luft i bilen, kle av barnet litt av yttertøyet, ikke gi for mye mat eller kjør aggressivt.
 • Vil du se hvordan den lille poden har det, kan du kjøpe et speil og feste på baksetet.
 • Flere setter sete forovervendt fordi de tenker på påkjørsler bakfra. Ikke gjør det! Kreftene ved en slik påkjørsel er langt mindre enn ved en frontkollisjon. Da vil belastningen på forovervendte barns nakker bli for stor.
 • Barneforsikring

  En barneforsikring gir deg og barnet økonomisk hjelp til å takle hverdagen hvis noe uforutsett skulle skje.

  Les mer om barneforsikring
 • Hvorfor barneforsikring

  En god barneforsikring supplerer offentlige støtteordninger, og gir økonomisk trygghet for hele familien.

  Forsikre det viktigste du har