Her er den ultimate guiden:

Unngå bilsyke

Det er en mager trøst at småbarn gjerne vokser av seg bilsyke, men heldigvis finnes det gode råd for å unngå kvalme og oppkast på biltur. Her er guiden som gjør bilturen bedre for både barn og voksne.
Selv om barnet er uvel når det kjører bil, prøv heller tipsene våre i stedet for å snu setet.

- En del småbarn blir bilsyke når de er fra ett til to år gamle. Det er faktisk noe barnet til en viss grad arver. Har mor eller far blitt dårlig i bil øker sjansen for at barna blir det. Heldigvis finnes det mye du kan gjøre for å unngå det, sier Ifs rådgivende lege, Marit Krohg.

Sammen med Ifs produktspesialist på personforsikring og nybakt småbarnsmamma Malin Diesen-Kvamme, har Krohg vurdert og plukket ut de beste rådene som hjelper mot kvalme barn i bil.

Det siste du bør gjøre er å forsøke å løse problemet med å snu det bakovervendte barnesete.

- En ting er å bli kvalm, en helt annen ting er konsekvensene av å bytte eller snu setet til barn under fire år, sier If-Malin.

Dette er de vanligste feilene ved sikring av barn i bil

Malin Diesen-Kvamme, ansvarlig for barneforsikring i If.

Hva er årsaken til bilsyke?

Grunnen til at vi blir bilsyke er at sansene dine er i konflikt med hverandre. Mens deler av kroppen din kjenner at den er i bevegelse, og øyet ser trær og annet suse forbi, kjenner andre deler at du faktisk sitter helt stille. Det viktigste er derfor å minimere denne konflikten.

- For noen kan det å lese i en bok mens de kjører bil bli oppfattet som helt krise for kroppen. Bevegelsen kroppen kjenner blir enda vanskeligere å forstå. Det øynene ser tyder jo på at det står stille. Noe av det samme er også tilfelle om du ser film, tegner eller liknende, forklarer Ifs rådgivende lege.

Smarte løsninger som gjør babybilturen enklere

Her er den store guiden for å unngå at småbarn blir bilsyke i bil:

Reduser sansekaoset

 • Prøv å tilpasse reisen til barnets naturlige søvnrytme. Småbarn blir ikke bilsyke når de sover.
 • Plasser barnet slik at det får mest mulig oversikt over omgivelsene. Det hjelper å følge med på veien.
 • Unngå skjermtitting og lesing.
 • Sjåføren kan også redusere bevegelsene ved å kjøre rolig, og ved å begrense kraftig akselerasjon og nedbremsing. Ved kjøring på svingete vei er det viktig å ta det ekstra rolig.
 • Aktiver den lille med leker som fokuserer på omgivelsene, som å se etter biler med en viss farge og liknende. Få barnet til å titte ut av vinduet!
 • Gradvis tilvenning til bilkjøring kan hjelpe. Ta gjerne barnet med på flere korte kjøreturer (10 – 15 min) mellom de lengre utfluktene.
 • Enkelte har også god erfaring med å sette på barnet solbriller for å minske synsinntrykkene og unngå å bli kvalm.

Spis og drikk riktig

 • Unngå store måltider rett før kjøreturer, men ikke reis på tom mage! De som lett blir kvalme anbefales å spise tørrmat som kjeks og liknende.
 • Drikk vann! Kullsyre, melk, juice og sukkerholdige drikker kan øke kvalmen

Andre smarte tips

 • Ikke ha det for varmt i bilen.
 • Sørg for å få frisk luft. Selv om det er varmere ute enn i en luftavkjølt bil, er det viktig å åpne vinduene jevnlig. Unngå også røyklukt og andre sterke lukter (som for eksempel hvitløk) i bilen.
 • Blir det for galt kan et kaldt omslag på pannen hjelpe
 • Kvalme og bilsyke sitter også litt mellom ørene på småbarna. Lydbøker på bilstereoen kan hjelpe de små til å fokusere på noe annet.
 • Kle barnet i løse, ledige klær. Spesielt plagg som strammer rundt halsen eller magen kan gjøre vondt verre.
 • Ingefær har vist seg å ha god effekt for de som blir bilsyke. Rasp litt fra en frisk rot og bland i vann med litt sitron. Det må imidlertid tas før kjøreturen, ikke når barnet allerede har blitt uvel.
 • Dersom barnet er under seks år bør du snakke med legen før det gis reisesyketabletter. Reisesyketabletter til barn inneholder antihistamin som hemmer balansesenteret, demper kvalme og gir døsighet. Medisinen må tas 1-2 timer i forkant av bilturen.

Og når ingenting av dette hjelper?

Hvis barnet først har blitt kvalm, og eventuelt kastet opp, er det lurt å legge inn en pause og komme seg ut i frisk luft til barnet føler seg bedre.

Hvorfor barneforsikring

En god barneforsikring supplerer offentlige støtteordninger, og gir økonomisk trygghet for hele familien.

Forsikre det viktigste du har

Barneforsikring

En barneforsikring gir deg og barnet økonomisk hjelp til å takle hverdagen hvis noe uforutsett skulle skje.

Les mer om barneforsikring