Dette er solrådene for deg med småbarn eller baby

Selv om sol og sommer vanligvis bringer frem smilet hos store og små, har spesielt de yngste noen utfordringer med varmen. Her er rådene som gjør at du kan kose deg bekymringsfritt med babyen i sommer!

- Det er viktig at man koser seg ute og nyter sommeren. Første sommeren som mamma satt jeg mest i skyggen eller var innendørs. Jeg ble så opphengt i at babyer ikke skal ha det for varmt at det ble et stressmoment. Den tabben skal jeg ikke gjøre i år, sier Ifs ansvarlige for barneforsikring, Malin Diesen-Kvamme.

Hun er også er mamma til Julia på 1 år.

- Vi har gått til innkjøp av tynne bomullsklær og solhatt til datteren vår. Solbriller blir derimot dratt av og kastet på bakken, så det kan vi bare glemme. Julia har også fått et UV-telt hun kan leke i og babybasseng til å plaske i. Vi har også en flaske vann i nærheten hele tiden, så i år skal vi virkelig nyte de fine sommerdagene, sier If-Malin.

15 tips for å unngå at barna blir syke på Sydentur

Beskytt babyen din for sola, samtidig som du nyter sommeren!

- Følg nøye med på barna i varmen

Helsetelefonen er et gratis tilbud som alle Ifs kunder med personforsikring kan benytte seg av. Her sitter kompetente sykepleiere klar for å svare på If-kundenes helsespørsmål. Deres rådgivende sykepleier, Sonja Magnerud, er spesielt opptatt av at de minste unngår å bli solbrente og overopphetet i varmen.

- Vi får hver sommer mange henvendelser fra småbarnsforeldre som er opptatt av varme, sol og babyer. Barnas hud er tynn og uferdig og trenger intens solbeskyttelse. Solforbrenning i barndommen øker også risikoen for å få hudkreft i voksen alder. Barn plages dessuten mer av varmen enn voksne. De greier ikke å regulere heten ved for eksempel å svette. Det er derfor viktig å følge nøye med for å unngå overoppheting, sier den erfarne sykepleieren.

Les Malins og Sonjas beste sol- og varmeråd for deg med småbarn:

Sonja Magnerud er sykepleier hos Helsetelefonen.

Slik beskytter du barnet mot solen 

 • Unngå å være i solen mellom kl 11-15. Da er solen på sitt mest intense.
 • Huden til barn under ett år skal aldri eksponeres direkte for sollys.
 • Smør barnet inn med solkrem minst 30 minutter før dere skal ut i sola for å sikre at kremen trekker seg inn i huden.
 • Benytt minst solfaktor 20. Gjenta innsmøring hver annen time, oftere hvis barnet er mye i vannet. Bruk rikelige mengder. Huskeregelen «en håndfull til en kropp» betyr en barnehåndfull med solkrem til en barnekropp. Dette tilsvarer rundt 20 ml eller under en halv «voksenhåndfull».
 • Barns tynne og følsomme hud kan lettere reagere på stoffer i solkremer. Undersøk derfor nye solkremtyper på et lite hudområde for å forsikre deg om at barnet ikke reagerer negativt på den. Dette bør gjøres dagen før dere skal ut i solen.
 • Solkrem er merket med holdbarhetsdato eller holdbarhetstid etter åpning. Har solkremen endret konsistens, lukt eller farge bør du kjøpe ny solkrem.
 • Timesvise opphold i sterk sol er ikke bra for huden, uansett om du bruker solkrem eller ikke.
 • Bruk tettvevde og løstsittende klær som gir lufting og samtidig holder solstrålene ute.
 • Kjøp gjerne et UV-telt. Det beskytter den lille mot solstrålene.

Slik unngår du at barnet blir overopphetet

 • Vær oppmerksom på babyens tilstand, slik at du oppdager tegn på dehydrering eller solbrenthet umiddelbart. Er barnet unormalt stille, virker trøtt og sigen eller er veldig urolig, kan det være tegn på at det er for varmt.
 • Sjekk sugerefleksen til den lille, enten ved amming, flaske eller annet. Orker den ikke suge skikkelig er det et typisk tegn på at det er for varmt.
 • Sørg for at babyen får nok væske. Gi brystmelk, morsmelkerstatning eller litt vann også utenom de faste måltidene.
 • Følg med på hvor mye barnet tisser. Er det mindre enn vanlig er dette et tegn på dehydrering. Løsningen er å gi ekstra drikke. Sjekk at bleien er normalt våt. Hvis bleien er tørr er det også et tegn på dehydrering.
 • Hvis den lille skal ha ettermiddagsluren i barnevogn i varmen, så sørg for ikke å dekk til vognen med annet enn myggnetting. Barnevognen skal selvsagt også plasseres i skyggen.