Nettbrettet i baksetet kan få fatale følger

Mange nordmenn legger ut på landeveien nå i sommermånedene. Men selv om det kun er en times biltur til hytta er det viktig å pakke bilen riktig.

– Vårt inntrykk er at folk generelt er bevisste på sikkerhet i bilen når de er på tur, men at det likevel blir gjort små feil som kan få alvorlige følger. Det er også viktig å snakke med barna om dette, og se jevnlig etter hva de gjør, for de forstår ikke selv hva som er farlig, sier Jon Berge informasjonsdirektør i If.

Trygg Trafikk har jobbet mye med pakking av bil, og ser at det er veldig varierende kunnskap om hvordan det skal gjøres.

– Noen er supernøye mens andre har bagasjen løst og lar barna sitte med et nettbrett i baksetet, sier Carina Henske, Seniorrådgiver i Trygg Trafikk.

Hun presiserer at alle løse gjenstander som er harde er potensielt skumle å ha med i bilen.

– En flaske med vann, en telefon og et nettbrett kan i verste fall gå skikkelig galt. Det er det nok mange som ikke tenker over, sier Henske.

– Jo fortere du kjører, jo farligere blir de løse gjenstandene

Dersom du bråstopper i 70 kilometer i timen blir nettbrett veiende 20 kg. Jo fortere du kjører, jo tyngre blir de løse gjenstandene dersom ulykken inntreffer.

– Det viktigste er å pakke det tyngste nederst i bagasjerommet og innerst inntil seteryggen. Jo mindre friksjon, jo færre muligheter har bagasjen til å flytte på seg, forteller Henske.

 

Huskeliste når du skal pakke bilen

  • Nettbrettholder til bil kan kjøpes hos de fleste hvitevarebutikker.
  • Putt løse gjenstander som mobiler og drikkeflasker i setelommene. Alt som er løst har potensiell skadeeffekt.
  • Pakk fornuftig, legg tunge gjenstander innerst mot ryggsetet og nederst i bagasjerommet. 

– Ikke av vond vilje

Småbarnsfar Joachim Jørgensen (42) pleier ikke å legge mye tid i pakking av bil, men han vet at det tyngste skal innerst og at alle løse gjenstandene sikres.

– Jeg tenker alltid på hvordan vi pakker når vi skal på tur. Barna sine nettbrett er polstret med skumgummi rundt og alle løse gjenstander er sikret før jeg legger ut på veien, sier Jørgensen.

Men ikke alle tenker som Jørgensen, ifølge Carina Henske er det generelt mye uvitenhet rundt hvor viktig det er å pakke riktig.

– Jeg tror ikke alle tenker over det, det er ikke av vond vilje, vi har jo drikkeflasker og mobiler på oss hele tiden, så hvorfor ikke i bilen, forteller hun.

Dette veier gjenstander hvis du krasjer:

Gjenstand
Vekt Krasj 50 km/t Krasj 100 km/t
Mobiltelefon
100 g 4 kg 16 kg
Liten bag
10 kg 400 kg 1 600 kg
Stor bag
30 kg 1 200 kg 4 800 kg