Hund - Hoggorm, flått og sommervarme

– dette bør du passe på

Ved å være litt ekstra oppmerksom når du er ute og går tur med hunden om sommeren, kan du beskytte hunden din, og unngå større skader.

Innsekter og flåttbitt

For dyrene kan også innsekter og parasitter bli i overkant mye noen ganger, men det finnes insektsspray beregnet for dyr dersom den firbente er mye plaget.

Bor man i et flåttutsatt område finnes det påflekkingsvæske, tabletter og halsbånd, som enten holder flåtten unna eller gjør at den slipper taket. Det er viktig å rådføre seg med dyrehelsepersonell for å finne ut hva som passer best for deres behov og velg alltid preparater som er beregnet for dyr, uten sterk lukt.

Gjør det til en vane å kjenne gjennom pelsen etter hver tur. Blir dyret bitt av flått så er det viktig å fjerne den fortest mulig. Jo lengre flåtten sitter i, jo større er sjansen for at den overfører flåttbårne sykdommer.

Hoggorm

Om hunden har blitt bitt av hoggorm er det viktig å holde hunden rolig, dette fordi giften sprer seg ved muskulær aktivitet. Som oftest vil man se hevelse, gjerne i ansiktet eller i beina, hvor de oftest blir bitt. Formen vil bli dårlig og den vil vise tegn på smerter.

Mistenker man at hunden er bitt av hoggorm skal man alltid ta den med til undersøkelse og behandling hos veterinær så fort man kan, da hunden trenger behandling for å begrense skadene som kan komme av et hoggormbitt.

Hund og sommervarme

Pass på at hunden din alltid har tilgang til rent vann i varmen. Dette gjelder forøvrig alle dyr. Det er også viktig å gi de tilgang til skygge. Man bør unngå å mosjonere med hunden i de varmeste timene på dagen, vent heller til temperaturen synker noen grader og det blir svalere.

Hunder med lys eller tynn pels kan bli solbrente. Vanlig solkrem, beregnet for oss mennesker, kan være giftig for hunden å slikke i seg. Det er derfor viktig å bruke en nøytral solkrem uten parfyme.

Hund i bil: Forlat aldri hunden i bilen på varme sommerdager! En bil parkert i solen blir fort veldig varm. I verste fall kan utgangen være dødelig for hunden. Tabellen under viser temperaturen inne i en bil når temperaturen ute er fra 14 grader og opp til 22 grader.

Temperatur i bil om sommeren

Tid Temperatur ute Skygge/sol Temperatur i bil
08:30
14 Skygge 19
09:30
18 Skygge 38
10:30
20 Blandet 47
11:30
20 Sol 58
12:00
23 Sol 62
13:30
22 Sol 85
Kilde: MattilsynetVerdifulle tips

Her har vi samlet bra sider med tips, informasjon og annet som er bra å vite for deg som har hund.

Hoggormbitt hos hund

Ansvar som hundeeier 

Dyreidentitet - eierregister

Hundeforsikring

Få hjelp til å dekke kostnader dersom hunden din blir rammet av en sykdom eller ulykke.