Å reise med hund

En hund vil følge flokken, så skal du ut å reise vil den gjerne være med. Her er noen tips som du kan ta med deg før og under reisen, slik at både du og hunden din får en trygg og behagelig reise.

Sjekkliste før du reiser med hund utenfor Norge

  • Hunden må ha gyldig EU-pass
  • Hunden må være ID-merket.
  • Hunden må ha tatovering i øret dersom ID-merking er gjort før juli 2011
  • Hunden må ha helsesertifikat, rabiesvaksine og vaksine for revens dvergbendelorm.
  • Kontakt ambassaden til det landet du skal reise til for å sjekke hvilke regler som gjelder, samt hvilke sykdommer og parasitter som finnes der.
  • Oppdater informasjon om deg og hunden din på dyreidentitet.no – eierregister. Registeret kan være til stor hjelp om hunden din blir borte, og om finneren ønsker å komme i kontakt med deg.

Du kan lese mer om de ulike lands regler for innreise på mattilsynet.no 

EU-pass til hunden

Hunder (og katter) må ha EU-pass som utstedes av veterinær. I enkelte land må du i tillegg ha veterinærsertifikat.

Vaksinasjoner av hund

Hunder som skal til utlandet må vaksineres mot rabies (det samme gjelder for katter). Etter vaksinering må du vente 21 dager før du kan reise. Reiser du til blant annet Sverige må hunden i tillegg vaksineres mot revenes dvergbendelorm. Dette må du også gjøre 24-120 timer før du ankommer Norge igjen. I Europa finnes det smittsomme sykdommer vi ikke har i Norge. Snakk med veterinæren, så får hunden skreddersydd beskyttelse.

Ulike land har ulike regler for å reise med hund

Kontakt ambassaden for det landet du skal feriere i og spør hva som kreves for å få innreise i landet. Det aller viktigste er naturligvis at hunden får bli med hjem igjen, så vær nøye med å kontrollere hvilke regler som gjelder for å innføre hunder i Norge. Reglene justeres med jevne mellomrom, og oppdaterte regler finner du hos Mattilsynet.

Gjennom tollen med hund

Når du kommer tilbake til Norge, skal du gå på rødt i tollen. Dette gjelder ikke om hunden har oppholdt seg lovlig i Sverige. I tollen kontrolleres alle papirer knyttet til hunden. Alle dokumenter for hunden må være originaldokumenter.

Reise med hund til Spania

I 2013 bet en rabiessmittet, spansk hund både dyr og mennesker i Spania. Derfor er det vaksinasjons- og båndtvang for hunder på enkelte steder i landet. Det kan også være forbudt å ta med seg enkelte raser inn til landet.

Skal du reise til Spania med hunden – finn ut hvilke krav som gjelder i det området du skal besøke. Du kan lese mer på Mattilsynet sine sider: Slik reiser du med kjæledyret ditt 

Ta med et hundeapotek

For oss mennesker er det bra å ha med seg et reiseapotek. Det samme gjelder for hunder. Pakk derfor ned reisesyketabletter, flått- og parasittbeskyttelse og midler mot sandmygg.

Du kan forberede hunden på å reise

Du kan trene hunden i ulike miljøer før du tar den med på reise. Skal du reise til et bymiljø kan du trene hunden på å være i store menneskemengder ved å kjøre buss, tog eller T-bane hvor folk går av og på hele tiden. Det kan også være smart å tilvenne hunden å være i hundebur dersom du planlegger å bruke dette på reisen, sier Jenny Stenberg, dyrespesialist hos If.

Å reise med hund i bil

Når du reiser med bil er det viktig å holde hunden avkjølt, og å planlegge pauser for lufting og påfyll av vann. Ikke bind hunden fast i tilhengerfestet eller forlat hunden alene i bilen. En parkert bil blir fort veldig varm, særlig om sommeren. Det skal lite til for at hunden blir overopphetet, eller at den blir dratt etter bilen.

Temperatur i bil om sommeren

Tid Temperatur ute Skygge/sol Temperatur i bil
08:30
14 Skygge 19
09:30
18 Skygge 38
10:30
20 Blandet 47
11:30
20 Sol 58
12:00
23 Sol 62
13:30
22 Sol 85
Kilde: MattilsynetVekten på hund i bil forandres dramatisk ved kollisjon

I 2010 kom regelen som sier at hunder sikres i bil. Dette innebærer at hunden skal sitte i et fastspent i bur, sitte bak et gitter eller nett eller at hunden er fastspent i en sele. En hund som sitter løst i baksetet kan få alvorlige skader, samt forårsake store skader på medpassasjerer ved en kollisjon eller en rask nedbremsing.

Vekt på hund i bil

Hunderase Opprinnelig vekt Ved krasj i 50 km/t Ved krasj i 100 km/t
Chihuahua
2 kg 80 kg 100 kg
Jack Russel terrier
6 kg 240 kg 768 kg
Schnauzer
15 kg 600 kg 1 920 kg
Schæfer
30 kg 1 200 kg 3 840 kg
Grand danois
65 kg  2 600 kg 8 320 kg

Forsikring

Gjennomgå forsikringene dine, både reiseforsikring og hundeforsikring, så er du sikker på at hunden er forsikret på turen. Har du kjøpt helårs reiseforsikring av oss er hunden er alltid forsikret i Norden og i 45 dager ellers i verden.

Les mer om reiseforsikring

Les mer om hundeforsikring 

Verdifulle tips

Her har vi samlet bra sider med tips, informasjon og annet som er bra å vite for deg som skal reise med hund. 

Slik reiser du med kjæledyret ditt 

Tips når du skal ha hunden med på flyet 

Dyreidentitet - eierregister

Populære hundenavn

​​Finn ut hvor populært ditt hundenavn er og se topplister blant tusenvis av hundenavn.​​