Varm opp hunden din

før lek og trening

Ville du selv begitt deg ut på en løpetur med høy hastighet uten å varme opp først? Nei, antakeligvis ikke. Du vet jo at beina blir stive og at risikoen for skader øker. Det samme gjelder også for hunder – oppvarming er alfa og omega for å slippe skader som krever lang og tidkrevende rehabilitering.

Vi har møtt Anki Petterson som driver rehabiliteringsklinikken Timrå Dyr og Natur. Anki behandler daglig hunder som har fått ledd- og korsbåndskader. Mange av skadene kunne vært unngått om hunden hadde varmet opp før løpeturen.

- Mitt råd er å bruke 10-20 minutter på oppvarming dersom du vet at hunden skal ut og løpe. Start med å gå eller jogge lett med hunden, gjerne i bånd, så den ikke finner på å løpe av gårde. Deretter er hunden varm og kan slippes løs for lek og løping.

Hunder bør varme opp og roe ned før løpe-, ski- eller sykkelturen:

  • 10-20 minutters gange eller lett jogging holder.
  • Hold hunden i bånd under oppvarmingen slik at den ikke løper av gårde.
  • Det er like viktig å roe hunden ned etter tur – ca. 10 minutters gange er nok til å få ned pulsen.

Anki forteller at mange hundeiere lar hundene sine løpe ut direkte fra huset eller bilen. Hunden går fra 0-100 uten noen som helst oppvarming, det sliter på hundens ledd.

- Jeg treffer mange hunder med avrevne korsbånd etter at de har løpt i vei uten å ha varmet opp først. Skaden oppstår akutt og hunden må gjennomgå en operasjon umiddelbart. Etter operasjonen, venter gjerne 8-10 behandlinger. Rehabilitering etter en operasjon tar tid, så du kan ikke regne med å få en frisk hund før etter 10-12 uker.

En nyoperert hund betyr mye arbeid og hunden får ikke belaste beinet i begynnelsen

- Det er korte turer som gjelder etter en operasjon (regn med ca. 6-8 gåturer på et par minutter hver – hver dag). Mellom øktene bør hunden sitte i bur inntil beinet er helt stabilt igjen. Hunder er ofte utholdende og avfinner seg med situasjonen, selv om de har blitt utsatt for en skade.

- Mange liker å bli bortskjemt her på rehabilitering med blant annet bassengtrening – noe alle hunder liker. Det du må være bevisst på, er at en hund som har fått en korsbåndskade på det ene beinet ofte får samme skade på det andre beinet. Gjennom å forebygge med oppvarming, reduseres risikoen – ikke bare for én skade, men for flere.

Varm opp hunden før lek og trening.

Hold hunden varm i bilen 

- Jeg pleier til og med å anbefale uttøying for hunden, det vil si å forsiktig tøye ut og myke opp leddene på hunden etter at den har vært ute og løpt. Du kan sikkert få instruksjoner om hvordan du gjør det fra oppdretteren, veterinæren eller raseklubben.

Husk at du må legge ned tid for å få en sunn hund. Tid til oppvarming, tid til trening og tid til å roe ned. På den andre siden – du får utrolig mye tilbake. I bilen på vei til og fra trening bør du legge et teppe over hunden slik at den ikke blir kald i muskler og ledd.

Etter treningsturen må du huske å:

  • Tørke av hunden med et frottéhåndkle etter turen for å unngå fukteksem.
  • Skyll potene for å få bort veisalt som kan forårsake hudirritasjon.
  • Klipp pelsen mellom fotputene for å redusere risikoen for å skli.
  • Hold øye med, og klipp, neglene. For lange negler kan gi hunden problemer med å gå.