Gjør huset ditt

klart for vinter

1. Sikkerhet først

Tenk sikkerhet først når du skal gjøre klar huset. Må du bruke stige, så sørg for at den står stødig og trygt før du klatrer opp. Få alltid hjelp av andre til å holde stigen hvis det er mulig.

2. Rens takrenner og nedløp

Hvis takrenne og nedløp ikke fungerer som det skal kan det resultere i store skader på huset over tid. Ta en titt rundt huset og i veikanten, og sjekk at rister og avløp ikke er tettet til. Rengjør derfor disse for løv, mose, kvist og kvast før snøen kommer. Du kan også vurdere å montere en løvfanger i takrennene, for å forhindre tilstopping. 

Tips for å rense takrenner
 
Tips for å rense takrenner

3. Isoler vannrør

Rom med vannførende rør må alltid holde varmegrader. Isoler utvendig med vintermatter for å forebygge frostspreng på bygningsfundamentet og grunnmuren.

Dersom huset eller bygningen blir stående tomt, bør hovedstoppekranen stenges og anlegget tappes ned, selv om det kun er snakk om en ukes ferie.

4. Steng utekrana

Skru igjen innvendig stoppekran, åpne så utvendig kran slik at restvannet tappes helt ut. Fjern plastkoblingen fra krana. Slike koblinger kan gjøre at vannet ikke renner helt ut og kan føre til frostskade. Ta også inn hageslangen.

5. Rydd hagen

Har du mulighet, er det best å sette utemøblene under tak. Du bør også vurdere behovet for vask, rens og impregnering. Hvis du må bruke presenning, så sørg for at det kommer luft under duken så det ikke blir tett. Har du trampoline bør du demontere trampolineduken. Heller ikke grillen liker å stå ute. Oppbevaring av gassflasker til grill har egne regler.

Les om lagring av gassflasker på sikkerhverdag.no​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

6. Sjekk tak og vegger

Det er spesielt viktig å sjekke flate tak, balkonger og terrasser - særlig slukene. Fjern løv og andre ting som tetter slukene før vinteren. Ser du sprekker og skader på takstein eller belegg, bør du gjøre noe med det snarest. Hvis veggfasadene begynner å bære preg av avskalling eller blæring, bør du vurdere å male om. I verste fall reparere kledningen. Høsten er ingen god tid for maling, så hvis det ikke lar seg gjøre, bør du heller prioritere det til våren. 

7. Markiser

For å unngå at det setter seg jordslag og grønske i markisene, bør du rengjøre disse om høsten. Du kan lage en blanding av eddik og vann; 1 liter vann, 2 dl 35 % eddiksessens. La dette virke et døgn, før du vasker av med fuktig svamp. Du kan også impregnere duken selv, etter vask, ved hjelp av telt- eller båtkalesjeimpregnering. Husk også på at duken er tørr, før du ruller den inn igjen.

8. Sjekk at vinduene er tette

Spesielt eldre hus og hjem kan være sårbare for trekk. Har du sjekket tetningslistene? Hvis du må montere nye lister, bør du huske på at det er lettere å få listene til å sitte når det ikke er for kaldt. Dette lille grepet kan spare deg for mange strømkroner i løpet av vinteren.

9. Sjekk garasje og bod

Pass på at du ikke har frø eller organisk materiale i garasje eller boder – det kan lokke inn mus og rotter.

10. Vær forberedt på snø og isholke

Ha snømåke eller snøfreser klar før den første snøen kommer. Det er smart å skaffe strøsingel tidlig på vinteren da det kan bli utsolgt når du trenger det som mest.

Super husforsikring

hjelper deg også før skaden skjer

Med Super husforsikring får du If Boligsjekk og If Bolighjelp, som gir deg gratis rådgivning om vedlikehold, oppussing og sikkerhet i huset, via fageksperter hos Anticimex.

Trygghet for ditt hjem

Gjennomfører du If Boligsjekk kan du lettere sikre hjemmet ditt mot for eksempel brann, fukt og tyveri. Etter sjekken mottar du en tilstandsrapport som inkluderer full vurdering av alle rom.

If Boligsjekk