Bygge garasje

Hvis du skal sette opp en helt ny garasje må du sjekke reguleringsplanen og utnyttelsesgraden på tomten din før du går i gang med byggingen.​​​​​​​​

Utvalget av mer eller mindre ferdige garasjer er så stort at de aller fleste finner en som er i riktig stil og dekker behovet. Har du begrenset med plass eller synes en garasje blir for dominerende, er carport et alternativ. I tette boligområder kan det være hensiktsmessig å bygge rekkegarasjer som samler alle bilene innenfor ett felles område. Du kan også få garasjer for bobiler og minibusser.

Slik velger du riktig garasje

Overraskende mange ender opp med å parkere bilen utenfor garasjen fordi den er fylt opp av alt mulig annet. Derfor kan det blant annet være greit å ta hensyn til om dere har behov for plass til mer enn bare bilen før dere tar det endelige valget.

 • Har familien flere biler slik at det er behov for en dobbelgarasje?
 • Skal garasjen være frittstående eller en forlengelse av huset?
 • Holder det med en carport eller bare et skråtak?
 • Trenger dere bod eller lagringsplass i tillegg til biloppstilling
 • Er det aktuelt å innrede garasjeloftet som ekstra soverom eller leilighet?
 • Skal garasjen være isolert og oppvarmet?
 • Bør garasjeporten være elektrisk?​

Byggesøknad for garasje

Reguleringsplanen for området du bor avgjør hva du har lov til å bygge, basert på utnyttelsesgraden på tomten og størrelsen på garasjen. Hvis grunnarealet på garasjen er under 70 m², og du holder deg til en etasje i tillegg til eventuelt kjeller, kan du sende inn en byggemelding på egenhånd. Blir garasjen over 70 m² må du overlate hele søknadsprosessen til det firmaet som skal utføre jobben og som har ansvarsrett.

Her finner du mer informasjon om byggeregler og søknadsprosesser

Er du i tvil kan du ta kontakt med Plan- og bygningsetaten i kommunen din.

Nabovarsel

Før søknaden sendes til Plan- og bygningsetaten skal naboer og gjenboere varsles om byggetiltaket. Nabovarsel kan enten sendes rekommandert eller overleveres personlig mot kvittering. Vent med å sende søknaden til kommunen før 14-dagersfristen til å protestere har gått ut. Hvis alle naboene samtykker til tiltaket på nabovarselet kan du sende inn søknaden.

Hent skjema for nabovarsel her​​

Ferdiggarasje

Prisen på ferdiggarasjer kan variere fra snaut 30 000 kroner til langt over 100 000, i forhold til blant annet:

 • produsent
 • kvalitet
 • materialvalg
 • størrelse
 • utforming
 • hvor mye du ønsker å legge ned i egeninnsats
 • garasjeport​

Bygge garasje selv

Det finnes flere garasjer på markedet som er greie å sette opp for deg som er litt nevenyttig. Ferdiggarasjer leveres hovedsakelig i pre-cut (ferdigkappet) eller i elementer hvor leverandøren heiser på plass deler av garasjen.

Tips for garasjebyggere

Sålen
T​il sålen er det betong som gjelder. Sålen må være litt mindre enn garasjebygget. Armeringsstål og armeringsnett og eventuelle el-, vann- og avløpsrør må være på plass før du støper.

Avløp
Mange kommuner er generelt negative til avløp i garasjen fordi kjemikalier fra bilvasken kan skade kommunens renseanlegg. Hvis du har avløp i garasjen bør det være oljeavskillere og sandfeller. Sjekk hva som gjelder for kommunen din.

Ventilasjon

God ventilasjon er et krav. Både avgasser og lukt skal kunne ventileres bort.

Drenering

Ved å drenere godt rundt garasjen unngår du inntrenging av vann som kan føre til sopp- og råteskader​, i tillegg til skader på det som oppbevares i garasjen.

Carport – konstruksjon

En stabil konstruksjon er viktig hvis du skal bygge en carport. I tillegg til fire stolper med tak kan en carport ha både en og to vegger. Vegger gir stabilitet og beskytter mot vind og nedbør.​

Så stor må garasjen være

Har du minimalt med plass skal du kunne greie deg med en garasje på 300 x 560 cm, men da har du ikke rom for noe annet enn bilen. Har du hageutstyr eller hagemøbler som også trenger tak over hodet må du øke størrelsen, eventuelt bygge på en egen bod.​​

Slik innreder du garasjen

Er det på tide med en opprydding i garasjen – igjen? For mange er garasjen et egnet sted for oppbevaring av alt vi ikke helt vet hvor skal. Resultat blir ofte rot og dårlig oversikt. Det finnes flere innredningsløsninger som egner seg for garasjen. Når ski, hageredskap og vindusspylervæske får sin faste plass på knagger og vegghyller blir det også bedre plass til bilen.

Har du god plass kan du vurdere å innrede en del av garasjen til hobbyrom. Hva med å henge opp en liten TV på veggen og montere et lydanlegg?​​​

Garasjeporter

Hva slags type garasjeport du velger, om du vil ha elektrisk eller ikke, gjør utslag på prisen. Har du en oppvarmet garasje er det ekstra viktig med en god, isolert garasjeport.

Husk å forsikre garasjen

Hvis du eier en enebolig, et rekkehus eller del av en tomannsbolig må du ha en husforsikring. Bygger du ny garasje, husk å inkludere den i forsikringen.