Forberedelser

til visning

Forberedelsene til en visning starter med salgsprospektet. Bestill prospektet på forhånd, så har du god tid til å lese gjennom og stille godt forberedt.

Vi oppfordrer deg til å bruke hodet like mye som hjertet. Som kjøper er du pliktig til å sette deg inn i de lovpålagte, praktiske opplysningene i prospektet.

Hva bør du kikke ekstra grundig på?

Salgsprospektet

Vær spesielt bevisst på utgiftene som kan komme i tillegg til kjøpesummen:

  • Tinglysing (offentlig registrering av kjøpskontrakten)
  • Dokumentavgift (avgift tilknyttet tinglysingen)
  • Gebyrer
  • Eventuell fellesgjeld (pluss renter og avdrag i årene som kommer)
  • Eventuelle felleskostnader og husleie
  • Eventuelle heftelser (gjeld eller mangler tilknyttet boligen)

Er du usikker på hvordan dette vil kunne påvirke økonomien din? Spør megleren! De har erfaring med å beregne dette.

Hjelp på visning

Vi har laget Visningshjelpen sammen med Norges fremste eksperter på byggteknikk. Den gir deg svar på de fleste spørsmål som kan dukke opp i løpet av en visning.

Visningshjelpen - et nyttig verktøy for deg som skal på visning 

Husk også

Har du orientert deg om bestemte rettigheter eller forpliktelser? Sjekk om for eksempel naboen din har tillatelse til å parkere på eiendommen din – du ønsker garantert ikke å få dette som en overraskelse senere.

Ønsker du å leie ut bolig? Prospektet forteller også om du kan leie ut leilighet tilknyttet boligen. Med inntekter fra en utleiebolig, kan du for eksempel lettere nedbetale lånet ditt, opprette et oppussingsfond eller bare gjøre noe ekstra morsomt hver måned.

Bilagsmappen til salgsprospektet

Her finner du boligsalgsrapporter, takster, reguleringsplaner, kopi av matrikkelbrev (opplysninger om eiendommen) og andre dokumenter. Spesielt viktig er selgerens egenerklæring. Her skal selgeren fortelle om det er feil eller mangler på boligen, og hva disse går ut på. Det er smart å sjekke dette dokumentet grundig og lage en spørreliste før du drar på visningen.

Har du sjekket grunnboksutskriften? Denne viser hvilke heftelser eller gjeld som eventuelt vil følge eiendommen etter salget. Du kan sjekke grunnboken på internett, helt gratis på Statens kartverks seeiendom.no.

Boligsalgsrapporten

Hva sier boligsalgsrapporten om levetiden på de forskjellige delene av boligen? Er det 15 år siden badet ble pusset opp, kan du stå foran en dyr oppussing. Hvis taket er av pappshingel og er 20 år eller mer, nærmer det seg utskifting. Du kan spare deg selv for store utgifter hvis du er bevisst på slike ting.

Brukstillatelse eller ferdigattest?

Har du sjekket at eiendommen du vurderer å kjøpe har ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse? Dette er kommunens offisielle tillatelse for at boligen blir tatt i bruk. Hvis boligen har midlertidig brukstillatelse, bør du sjekke om den tidligere eieren har ryddet unna de manglene som kan være beskrevet i den midlertidige brukstillatelsen. Hvis ingen av disse attestene finnes, bør du forhøre deg med megleren om hva som er grunnen til dette.

Dra på visning før visningen

Google Earth gir deg oversikt over eiendommen og området. Her kan du orientere deg om alt fra himmelretninger, solforhold, trafikkforhold og lokaltilbud. Det er også lurt å være obs på ting som potensielle støykilder, fabrikker eller farlige veier som kan gjøre området mindre attraktivt for deg.

Statens kartverk sin side seeiendom.no kan også gi deg nøkkelopplysninger, tomtegrenser og flyfoto av eiendommer.

(Kilde: nef.no)

Spørsmål? Hvis du lurer på noe om boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling, kan du ringe Forbrukerrådgiveren på telefon 4000 0102 for gratis rådgivning om regelverket.

Husk å ha finansieringen klar

Et finansieringsbevis er en skriftlig bekreftelse fra banken på hvor mye du kan låne. Finner du drømmeboligen er det smart å ha finansieringsbeviset klart før budrunden. Uten et finansieringsbevis, risikerer du at selger ikke ønsker å godta budet ditt. 

If hjelper deg

ved boligkjøp

Super husforsikring

If Bolighjelp, med Boligsjekk og gratis rådgivning fra fageksperter, kan avdekke feil og mangler ved boligen, slik at du kan reklamere overfor selger i tide. 

Sjekk pris på Super husforsikring

Super innboforsikring

Dobbel renteforsikring dekker rentekostnadene og forsikringsutgiftene på den gamle boligen din hvis du ikke får solgt før du kjøper ny bolig. I tillegg dekkes skade ved flytting. 

Sjekk pris på innboforsikring

Boligkjøperforsikring

Få hjelp med klagehåndtering fra våre spesialiserte advokater. I tillegg slipper du den økonomisk risikoen ved å tape saken dersom du ønsker å klage.

Les mer om boligkjøperforsikring