Det store steget:

Samboere for første gang

Hva endrer seg og hva blir det samme når dere flytter sammen for første gang? Forhåpentligvis forblir kjærligheten den samme, selv om dere nå kan kalle dere samboere.

Det kan kanskje oppleves lite romantisk å gå gjennom de praktiske detaljene sammen, men på lang sikt kan dette være en viktig investering i et trygt forhold. Derfor har vi laget en både høytidelig og uhøytidelig sjekkliste for dere:

  1. Gratulerer! Dere har nå tilgang på masse nærhet og kos. Bare en daglig klem frigjør masse lykkehormoner – bruk sjansen til å skape mange lykkelige øyeblikk sammen!
  2. Hvis dere eier boligen selv, trenger dere gjerne en husforsikring. Har dere tatt opp boliglån, kan dere også vurdere å kjøpe en individuell livsforsikring som sikrer hverandre ved et eventuelt dødsfall.
  3. Sett gjerne opp en samboerkontrakt. Det er ingen formkrav til en samboeravtale, så ingen vitner kreves. Her finner du et eksempel.
  4. Det kan være smart å lage et vedlegg til samboerkontrakten med en oversikt over hvem som eier hva. Få hjelp av en profesjonell bankrådgiver eller lignende om nødvendig, for å avklare eierforhold. Oppdater oversikten årlig.
  5. Det er lurt å dyrke romantikken selv om dere nå kommer til å se mer til hverandre. En liten overraskelse til den andre, en datekveld i uka eller en søt lapp på kjøleskapet er sånt som holder liv i romantikken.
  6. Skriv i samboeravtalen at dere bør ha som mål å bli enige om fordeling så fort som mulig, innen 2 eller 3 måneder – hvis dere skulle gå fra hverandre.
  7. Hvis den ene eier boligen dere bor i, kan dere avtale at den andre betaler noe ned på lånet månedlig mot en økt eierandel i samboerens bolig, istedenfor husleie.
  8. Hvis dere ikke har felles økonomi, bør dere skrive ned i kontrakten hva dere gjør om dere skal pusse opp eller lignende. Eier dere ulik del av boligen – skriv ned i avtalen hvor stor del av boligen hver av dere eier (f.eks 1/4 eller 1/3.)
  9. Å ha et felles prosjekt sammen kan styrke forholdet. Det kan være alt fra å ta vare på en hund, pusse opp eller gjøre noe kreativt sammen. Pass likevel på at dere gir hverandre rom til alenetid.
  10. Opprett gjerne også testament. Selv om nye regler tilsier at samboere kan arve hverandre etter fem års samboerskap, vil et testament gi klarhet. Dette gjelder spesielt om dere har felles barn. Se eksempler på testamenter her.

Kilde: ung.no

Felles reiseforsikring?

Har begge egen reiseforsikring? Sjekk om dere blir billigere å kjøpe en helårs familiereiseforsikring.

Sjekk pris på reiseforsikring

Husk innboforsikring

Har dere forsikret det dere eier hver for dere? Kjøp heller en ny innboforsikring som gjelder for begge to, med riktig forsikringssum.

Les om innboforsikring

Én eller to biler?

Hvis begge har bil, tenk over om dere kan greie dere med én bil sammen. Bruk den forsikringen som har høyest bonus.

Sjekk pris på bilforsikring