Det første store steget:

Å flytte hjemmefra

Stor frihet kommer med stort ansvar. Å flytte hjemmefra for første gang er din store mulighet til å bevise at du har det som trengs for å være selvstendig. Vi ønsker å være på laget ditt, og gir deg derfor noen gode råd på veien ut av redet.

Les om If Start - sikkerheten du trenger for å leke deg gjennom voksenlivet

Husk flyttemelding

Det kan være praktisk å melde flytting i Folkeregisteret. Da kan du stemme i kommunen du bor eller studerer i og samtidig betale skatt til samme kommune. Vær likevel bevisst på at du mister retten til å være dekket av dine foreldres innboforsikring hvis du melder flytting i Folkeregisteret. Det er også helt gratis å melde flytting hos Posten, og du kan få ettersendt posten gratis fra din gamle adresse i to måneder.

Har du innboforsikring?

I de fleste tilfeller er du dekket av dine foreldres innboforsikring hvis du fortsatt har din folkeregistrerte adresse hos dem. Dette er derimot ikke alltid tilfelle, så hør gjerne med oss uansett.

Samle forsikringene dine

Det kan vise seg å være umulig å måtte betale for en plutselig vannlekkasje, et tyveri eller en treningsskade. For å stå skikkelig på egne bein, trenger du gjerne en innboforsikring, helårs reiseforsikring, en uføreforsikring og en ulykkesforsikring. Med innboforsikring hos oss, blir du automatisk fordelskunde og kan få opptil 15 prosent i fordelsrabatt på alle forsikringene dine, i tillegg til andre fordeler. Les om If fordelsprogram

Eie eller leie?

Å eie en bolig kan være den beste investeringen du noen gang gjør. Likevel kan det også bli en gjeld som gjør at du nesten ikke har penger til en fest. Vurder nøye om det er best for deg å eie eller leie, og hva slags hjelp du kan få hjemmefra for å etablere deg på boligmarkedet.

Sjekk utleiekontrakten

Ikke skriv under på kontrakt med utleier før dere har gått gjennom hybelen, leiligheten eller kollektivet sammen. Notér eventuelle mangler og skader, slik at du ikke blir holdt ansvarlig for noe du ikke har skyld i. Notér gjerne også hva som finnes av inventar og utstyr i boligen fra før av. Du kan også be om å få bruke en standardkontrakt fra Forbrukerrådet for å være på den sikre siden.

Reglene for depositum

Krever utleier depositum, skal utleier opprette en egen depositumskonto i ditt navn. Kontoen skal være sperret for begge parter og utleier skal betale for utgifter knyttet til depositumskontoen.

Mange møbler og ”stæsj” gis bort

Hvis du ikke er kresen, kan det være smart å sjekke ut Finn.no sin «gis bort»-kategori. Hvis du bruker utleiebil allikevel når du flytter, kan du til og med prøve å lage avtaler om å komme og hente tingene med samme bil, før du leverer den tilbake.

Finn gode avtaler på faste utgifter til mobil og bredbånd

Pass på at du ikke betaler for mer enn du bruker når det kommer til mobil- og bredbåndsavtaler. Hvis du bor i kollektiv, er det naturlig å dele på internettkostnader, men du kan også undersøke mulighetene for å dele med naboene dine. På strømpris.no kan du se hvilke strømleverandører som gir best tilbud.

Pengestøtte fra mor og far?

Dersom mor og far ønsker å gi deg økonomisk støtte – ja, da er du heldig. Du bør også be de om å fordele pengestøtten utover året. Du slipper nemlig å betale arveavgift på gaver som går til "periodisk ytelse til oppfostring eller utdannelse."

If Start - alt i én pakke

Det er mye å tenke på når du skal flytte. Vi vet at mange synes forsikring kan være vanskelig å sette seg inn i. Derfor har vi gjort det enklere for deg ved å samle de tre vanligste forsikringene for ungdom i startpakken If Start, til en svært gunstig pris.

If Start - kun 119 kroner i måneden

Tips til studenten

  • Studentbolig er lurt. Du finner søknadsskjema på hjemmesiden til studentsamskipnaden på studiestedet ditt. Søk i god tid – ventetiden er lang. Fordelene er blant annet billigere husleie, lavere depositum og standardkontrakter hvor strøm og internett ofte er inkludert i leien. I tillegg er det veldig sosialt!
  • Det er lett å føle seg nyrik ved semesterstart. Husk at pengene bør brukes til bøker og studiemateriell fremfor fest og fjas. Det er også lurt å sette av litt penger til de andre månedene hvor utbetalingene er mindre. Setter du opp budsjett, har du enda bedre oversikt og forutsigbarhet i økonomien.
  • Du behøver kanskje inntekter ved siden av stipend og studielån. Pass på å ikke tjene mer enn Lånekassens fastsatte grense, slik at deler av stipendet ditt blir omgjort til lån. Les mer om reglene og grensene her.
  • Er du student blir du tatt ekstra godt vare på, og du er en interessant investering for mange aktører. Her kan du få en oversikt over forskjellige studentrabatter.

Kilde: Ung.no, E24.no