Stor guide til julestemning med moderne lys

Led eller levende? Ser du forskjellen?

Dårlig kvalitet og høy pris er ikke lenger noen unnskyldning for ikke å bytte fra brannfarlige stearinlys til moderne vokslys med LED-pærer, spesielt i de rommene der du ikke oppholder deg.

Det er lenge siden vi byttet ut levende lys på juletreet med elektrisk juletrebelysning. Nå er kanskje tiden inne for å bytte ut de levende lysene i rommene hvor du ikke er hele tiden.

Vi i If har kjøpt inn et dusin ulike LED-lys og laget en guide som gjør det lettere å bytte, slik at du får det enda hyggeligere i flere rom hjemme.

45 husbranner årlig 

De siste fem årene har levende lys i snitt vært årsaken til hele 45 årlige bygningsbranner i Norge, viser statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. I tillegg kommer de hundrevis av branntilløp hvor brannvesenet aldri blir tilkalt.

Det er spesielt levende lys i rom som forlates i løpet av kvelden, i kjøkken, gang eller kjellerstue, som er utsatt. Du ser ikke lyset, og glemmer at det står og brenner.

Skal du først ha levende lys, er det viktig alltid å slukke disse når du forlater et rom. Alternativt er vokslys med LED-pære en god erstatning. Da slipper du også å bekymre deg for om du har slokket lyset eller ikke. Med LED får du også julekos i rom du kanskje ellers ikke hadde våget å sette et levende lys.

Fra 14 til 500 kroner

Vi i If har gjort en uhøytidelig «julekossjekk» av kubbelys og telys med LED-pærer. Kan de virkelig erstatte den tradisjonelle kosen som ekte kubbelys gir?

Vi har sjekket LED kubbe- og telys med priser fra 14 til 500 kroner.

Grovt sett finnes det to kategorier kubbe- og telys med LED:

  • Lys med fast «flamme» som flimrer
  • Lys med en fysisk, bevegelig «flamme»

Lysene med bevegelige flamme er dyrest i innkjøp. Prisene starter på 150-200 kroner, mens du ofte bare betaler en tredel av prisen for lysene med fast flamme.

Dersom du ønsker et lys som i størst mulig grad ligner de tradisjonelle kubbelysene, velger du lys med bevegelig flamme. Lysene med fast flamme fungerer imidlertid fint hvis du setter dem i en lykt eller en annen type dekorasjon hvor du ikke ser lyskilden så godt. På en hylle eller i en vinduspost skaper de faktisk god julestemning.

Det er likevel når vi sjekker kubbelys fremstilt av voks og med et flimrende, bevegelig LED-lys at julestemningen virkelig kommer sigende. Spesielt ser de rimelig ekte ut om de plasseres i en lyslykt. 

Test deg selv

 
LED eller levende? Ser du forskjellen?

Ved første øyekast ser de beste LED-lysene ut som tradisjonelle kubbelys når de står utent på bordet. Enkelte av lysene er også utrustet med veke for å gjøre illusjonen best mulig.

Når lysene blir tent, så er det bevegelsen på «flammen» og lyset det avgir som skiller de beste lysene fra de mindre gode kopiene. Dette er naturligvis også avhengig av smak og behag. Ett av LED-lysene hadde for eksempel en svak lukt når det «brant». Bra for noen, men helt sikkert ikke for andre.

Konklusjon
Vårt totalinntrykk er at kubbelys av voks til 150-200 kroner med en bevegelig «LED-flamme» hadde både flakkingen, den riktige lysgløden og langt på vei den samme stemningen som et tradisjonelt kubbelys.

De rimeligste LED-telysene får du til 13-14 kroner per stykk. De har fast, flimrende flamme og gjør en flott jobb i en lykt eller på et sted hvor ikke lyskilden kan granskes for godt.

En heldig bieffekt ved LED er at de ikke skiller ut varme og at du ikke risikerer å sote ned veggen. Å slippe å bekymre seg for om du husket å blåse ut alle lysene gjør naturligvis også noe med julestemningen.

Slik virker lysene

Vokslysene med LED-flamme går stort sett på batteri. Noen krever vanlige batterier, mens andre kan lades opp via strømnettet. Lysene tennes og slukkes med en bryter, og flere har også innebygd timer.

Noen lys styres ved hjelp av en fjernkontroll, og enkelte lys kommer med skumringsdimmer. Andre kan fjernstyres til å avgi tolv forskjellige farger og har blinkeeffekt.

Ett kunne også både blåses ut og blåses i gang!

Varighet

Et ordinært kubbelys brenner mellom 30 og 50 timer. Prisene varierer, men de koster gjerne fra 25-30 kroner og oppover.

LED-lysene i denne testen lever i følge produsentene fra 150 til opp i mot 400 timer. En investering på 150-200 kroner for de mer luksuriøse LED-lysene er dermed ikke så kostbar som man først kan tro. 

Ta julerunden hver kveld

Med en rask og enkel sjekk før du legger deg kan du gjøre mye for å unngå brann.   

Se sjekkpunktene i julerunden

Unngå brann om natten

Det er enkelte ting du ikke bør gjøre om natten. 

Få tipsene her

Sikre din største investering

Med Superdekning er du garantert minst like gode vilkår som du hadde i forrige selskap når du flytter forsikringen til oss.

Sjekk pris på husforsikring