Hvordan sikre barnerommet

7 viktige sjekkpunkter

I 2017 var det rundt 3 000 boligbranner i Norge. Brann som starter på soverommet kan få de mest alvorlige konsekvensene, derfor er soverommet et av de viktigste stedene å ha røykvarsler.

Vår huskeliste for sikring av barnerommet 

  1. Lading av elektrisk utstyr som lekebiler, dukker, spill, nettbrett skal kun lades på dagen og når det er våkne voksne hjemme.

  2. Alt elektronisk/batteridrevet utstyr bør være slått av med av-knappen om natta, selv om de verken lyser eller lager lyd.

  3. Sjekk at ikke lamper eller annen elektronikk befinner seg under dyna eller andre skjulte steder.

  4. Vær forsiktig med bruk av for mange skjøteledninger. Sjekk etter svimerker i støpsler, kontakter, lamper eller lignende.

  5. Pass på hvilke lamper som finnes på barnerommet. Det beste er å fastmontere alle lamper. Finnes lamper for nære sengen, kan disse brukes i lek og snus til å bli en brannfare. Spotlights eller såkalte «klype-lamper» kan tas med under dynen for å gi lys, noe som også kan bli brannfarlig. 

  6. Vifteovner bør aldri brukes i barnerom uten tilsyn. Bruk heller fastmonterte ovner med lav overflatetemperatur, for å unngå forbrenningsskader.

  7. Husk å holde avstand fra ovn til brennbart materiale, som for eksempel gardiner. De fleste ovner bør ha minst 5 cm avstand til brennbart materiale.

Hva annet kan du gjøre?

  • Sett av en ettermiddag og gjennomfør brannøvelse. Gjør det til en lek som er morsom for hele familien.   

  • Bruk en optisk røykvarsler på soverommet som raskt kan varsle om røykutvikling. Hvis du seriekobler røykvarslerne i huset, er du enda tryggere. Husk også å teste røykvarslerne med jevne mellomrom.

  • Sjekk at brannslokkeutstyret er lett tilgjengelig og klart til bruk. Utfør selv ettersyn av brannslange og brannslokkeapparat. Husk også at brannslokkeapparater regelmessig skal kontrolleres av fagpersoner.

Kjøp sikkerhetsprodukter til fordelaktige priser

Hva bør du passe på om natten?

Risikoen for brann er ikke større om natten, men muligheten for at det kan gå galt fordi ingen er våkne er større. 

Unngå brann om natten

Hvordan sikre kjøkkenet?

Hvert år begynner minst 150 boligbranner på komfyren. Med et enkelt tiltak kan du beskytte deg.

Komfyrvakt