Sjekkliste

for bilen din i vinterkulda

1. Sjekk batteriet og lad om nødvendig

Flatt batteri er det vanligste problemet i kulda. Mye småkjøring tapper batteriet. Det kan lønne seg å ta en langtur innimellom slik at batteriet blir ladet opp igjen. Er batteriet 5-7 år gammelt er det greit å få dette sjekket på verksted hvis bilen ikke brukes daglig.

2. Sjekk at du har olje på bilen som tåler vinterkulda

Med tynnere olje, som er beregnet for kaldere forhold, starter motoren betydelig lettere i kulda og gir mindre slitasje. Det er også viktig å sjekke at det er nok olje på bilen. Det er anbefalt å skifte olje minimum en gang i året. I bilens instruksjonsbok finner du hvilke type olje som anbefales for din bil. En vinterolje for streng kulde heter vanligvis 5W – 40. 

3. Sjekk at frostvæsken tåler kulda

Det er viktig at den frostvæsken du bruker tåler kulda på de kaldeste dagene. Da unngår du at kjølesystemet og eventuelt motorblokken kan sprekke som følge av frosten. Er du usikker på tilstanden på bilens frostvæske er det lurt å få dette sjekket ved nærmeste bensinstasjon eller verksted.

4. Sjekk at bilens spylervæske tåler kulda

Det står på spylervæskeemballasjen hvilke temperatur den tåler. Med riktig spylervæske unngår du at spylertank og pumpe kan sprekke som følge av frost.

5. Smør alle låser med låsolje og stryk silikon på lister i dører og bagasjelokk

Bruk låsspray kun i nødsfall. Spraygassen inneholder sprit og fjerner grafittfettet som låsen er innsatt med fra fabrikken. Husk å tape over nøkkelhull når bilen vaskes. Enkel silikonstift kan kjøpes på bensinstasjonen.

6. Bruk motorvarmer hvis du har

Med motorvarmer starter bilen sommervarm. Da sparer du bensin, reduserer eksosutslipp, får mindre slitasje på motoren og belaster startbatteriet mindre. Rutene på bilen din blir også raskere isfrie. Med tidsur reguleres behovet effektivt, 2-3 timer før kjøreturen er tilstrekkelig.

7. På tide å skifte vindusviskere?

Høsten og vinteren er en tung tid for gummien i viskerbladene. Slitasjen avhenger mye av salting, snøforhold og andre vinterforhold, og ikke minst hvor mange ganger viskerne har vært fastfrosset i løpet av vinteren.

8. Vask og polering

Veisaltet henger seg fast på steder der lakken har små ujevnheter. En grundig vask og polering gjør at lakken beskyttes mot salt og søle, og det blir enklere å vaske bilen gjennom sommeren. Polering beskytter også mot rustangrep på karosseriet. Små lakkskader bør også fikses. Ubeskyttet stål er utsatt for rustangrep.

9. Følg servicen på din bil

Vår erfaring er at de bilene som følger bilens serviceprogram er mindre utsatt for driftsproblemer enn de bilene som ikke følger dette. Det anbefales derfor å følge bilens serviceprogram.

Gjør vinterkjøringen tryggere

Snø og is forårsaker mange ulykker hvert år. Med disse forholdsreglene reduserer du risikoen på vinterføre.

Bilvettregler for glatt føre

Dette bør du ha i bilen om vinteren

Får du motortrøbbel eller blir stående fast på vinterstid, er det visse ting det er lurt å ha liggende. 

Huskeliste for utstyr

Bilforsikring

Hos oss får du 40 % startbonus, og opptil 75 % bonus på bil nummer to.

Sjekk pris på bilforsikring