Barnestemmen har truffet en nerve

Visste du at vi er biologisk programmert til å bli mer oppmerksomme og forsiktige så fort vi hører en barnestemme? Julian Treasure, en av verdens fremste lyd- og kommunikasjonseksperter er sikker i sin sak. Det kan kanskje forklare det store engasjementet til folk rundt omkring i Norge, da forsikringsselskapet If i fjor lanserte appen Slow Down GPS.

Slow Down GPS er en GPS som snakker til deg med barnestemme så fort du nærmer deg områder hvor barn ofte oppholder seg. Du kan selv forbedre appen ved å markere områder du vet er risikoutsatte for barn. 

60 000 førsteklassinger på skoleveien

I disse dager begir nærmere 60 000 førsteklassinger seg ut på sin første skolevei. Det er dermed all grunn for norske bilister til å være bevisst på egen kjøring. Tiden du bruker på å bremse ned i 50 km/t er dramatisk mye lengre enn tiden du bruker i 30 km/t. En diskré påminnelse om å senke farten – fra en barnestemme – kan være alt bilister trenger for å holde riktig fokus.

Barnestemmen fungerer

– Vi er programmert til å bry oss om barn, så når du hører en barnestemme vil det ha den umiddelbare effekten at du blir bevisst på å ta hensyn til barn, sier Julian Treasure, kanskje verdens fremste ekspert på kommunikasjon via lyd.

Julian har en av verdens mest populære TED-foredrag noensinne, med sitt utdanningsforedrag kalt ”Hvordan snakke slik at folk hører etter”. Foredragene hans er sett mer enn 30 million ganger, bare på TED.com. Han har også figurert som ekspert på lydbasert kommunikasjon i Time Magazine, The Economist og The Times.

Julian Treasure

om barn og oppmerksomhet
 
Julian Treasure om Slow Down GPS

Kanskje er det nettopp nøkkelinnsikten om hvordan en barnestemme påvirker sjåfører som skaper det store engasjementet hos folk? Siden skolestart i fjor er det gjort flere enn 9000 markeringer i kartet, ved skoler over hele landet.

Sjekk engasjementet hos deg

Ifs gratis GPS-app, som skal minne folk på å kjøre forsiktig rundt skoler og andre utsatte områder, er i år ytterligere forbedret og tar i bruk den aller nyeste teknologien i smarttelefoner. Den viktigste funksjonaliteten, at den slår automatisk over til en barnestemme når du kommer nærmere enn 200 meter fra en skole, er som før.

Vi har også bedt vanlige folk markere steder i kartet hvor de mener det er ekstra trafikkfarlig for barn. Fra Lindesnes til Honningsvåg er det vist stort engasjement, men kanskje ikke uventet var engasjementet størst i Oslo, fulgt av Bergen, Stavanger og Trondheim.

Se oversikten her

Hvis du vil sjekke engasjementet der du bor, eller markere et sted du mener folk bør kjøre ekstra forsiktig, kan du gå til nettsiden if.no/slowdown.