Hva gjør du med bilforsikringen når du skal bytte bil?

Bytte av bil innebærer både oppsigelse av bilforsikring på gammel bil og kjøp av ny bilforsikring på den nye bilen. Avhengig av om du kjøper og selger via forhandler eller privat, så kan det være noen viktige spørsmål som dukker opp.

Når kan du si opp forsikringen på din gamle bil?

Du kan si opp bilforsikringen når du som selger har levert salgsmelding. Da registrer Statens vegvesen eierskifte på bilen, og da stopper ditt ansvar.

Salgsmelding fylles ut av både selger og kjøper, og kan fylles ut enten på nett eller på papir.

Slik omregistrerer du bilen steg for steg

Den nye eieren skal ordne gyldig ansvarsforsikring på bilen fra han eller hun henter den, men hvis forsikringen likevel ikke skulle være i orden før den nye eieren henter bilen, og det skulle skje en skade, vil ikke bonusen din bli berørt. Dette forutsetter at du har levert salgsmelding. 

Hvis du ikke har mulighet til å si opp forsikringen samme dag som salgsmelding er sendt, kan du i ettertid annullere forsikringen tilbake i tid til den dagen Statens vegvesen registrerte salgsmeldingen.

Når må du forsikre den nye bilen?

Hovedregelen er at bilen skal være omregistrert i ditt navn før du tar den i bruk. Og for å få omregistrert bilen, må bilen ha gyldig ansvarsforsikring. Derfor må du kjøpe forsikring før du henter bilen. 

Bilansvarsloven krever dessuten at du som ny eier av bilen har gyldig ansvarsforsikring på bilen før du kjører av sted (bilansvarslov § 15). Hvis bilen forblir uforsikret, vil bilen bli begjært avskiltet, og du vil stå personlig erstatningspliktig for alle skader. Det gjelder alt fra parkeringsbulker til store og omfattende personskader, noe som kan føre til millioner i erstatningssummer.

Når selger sender inn salgsmelding, vil det bli registert et eierskifte hos Statens vegvesen. Etter dette sjekker Statens vegvesen opp disse punktene før bilen omregistreres til ditt navn:

  • Har kjøretøyet gyldig ansvarsforsikring?
  • Er EU-kontrollen gyldig?
  • Er årsavgift betalt?
  • Er omregistreringsavgift betalt?

Når alt er ok, omregistreres bilen til ditt navn, og du kan skrive ut midlertidig vognkort på Din side på Vegvesen.no, eller hente det på en trafikkstasjon.

Må du ta opp billån?

Hvis du tar opp billån på den nye bilen, må forsikringen være i orden før lånet utbetales til selger. Banken din må ha midlertidig vognkort og kjøpekontrakt før de overfører penger til selger eller forhandler, og du kan ikke få midlertidig vognkort før bilen er ferdig omregistrert. De fleste banker krever at bilen har minimum kasko. Noen banker har også en maksgrense på 10 000 kroner når det gjelder egenandel.

Kilde: Statens vegvesen

Huskeliste ved kjøp av bruktbil

Bil er en stor investering, derfor har vi samlet noen råd og tips så du kan gjøre et trygt kjøp eller salg.

Billån

​Trenger du et billån er det greit å ha dette klart allerede før du har bestemt deg for hvilken bil du skal kjøpe. 

Heftelser

Sjekk om det er heftelser på bilen du skal kjøpe.