Lån til kjøp av bil

Hva lønner seg?

​Trenger du et billån er det greit å ha dette klart allerede før du har bestemt deg for hvilken bil du skal kjøpe. Da kan du slå til raskt når den rette bilen dukker opp, og kanskje gjøre et ekstra godt bilkjøp.​​​

Hva koster bilen?

Før du bestemmer deg for hvilken bil du skal kjøpe kan du ta en kikk på hva bilen koster deg totalt. For å få oversikt over de totale bilkostnadene må du blant annet ta hensyn til:

  • bilavgifter (registreringsavgift og årsavgift)
  • servicekostnader
  • kostnader ved eventuelt billån
  • bilforsikring
  • verditap på bilen

​Beregninger viser at de faktiske bilkostnadene, inkludert drivstoff, kan variere fra tre til tolv kroner per kjørte kilometer, avhengig av hva slags bil du har og hvor langt du kjører. Den aller største kostnaden ved å ha bil er verditapet.​

Hva koster billånet – egentlig? 

Det finnes mange banker og finansieringsselskaper som tilbyr lån til kjøp av bil. Både renter, gebyrer og andre betingelser varierer stort. Å bruke litt tid på å sammenligne tilbudene før du bestemmer deg kan bli en god investering.

Det er flere måter å beregne lånekostnader på. Noen oppgir effektiv rente, andre nominell. Det er den effektive renten, som har både rente, gebyrer og tidspunkt for terminbetalingene med i beregningen som forteller deg hva lånet faktisk koster.

Finansieringsbevis

Når du har funnet det lånetilbudet du synes er best kan du søke disse om å få et finansieringsbevis. Da kan du slå til raskt den dagen du bestemmer deg, og slipper å ta forbehold om finansiering. Finansieringsbeviset varer i tre måneder.

Søknad om billån

Når du søker om lån til kjøp av bil må du ha bilmerke og modell, årsmodell, kilometerstand og registreringsnummer klart. Som regel må du også oppgi personlig informasjon som inntekt og total gjeld.

Nedbetaling

Mange tilbyr inntil ti års nedbetalingstid. Siden bilen taper seg i verdi ganske fort kan det være lurt å nedbetale billånet raskere enn verditapet. Ellers risikerer du å ha større gjeld på bilen enn hva du får betalt den dagen du selger den.

Leasing

Leasing er en form for leiekontrakt som kan være lønnsomt å benytte for bedrifter som utgiftsfører kostnadene og samtidig slipper investeringskostnadene ved å kjøpe bil. For privatpersoner kan leasing være en god løsning om du kjører mye, ønsker et enkelt bilhold og ny bil hvert 3. - 4. år. En leasingavtale varer vanligvis i tre år. Du betaler først et startbeløp og et etableringsgebyr, og deretter en månedlig leie. Størrelsen på månedsleien avhenger blant annet av nybilpris, kontantandelen, antatt verditap, avtalt kjørelengde og avtalt rente. 

Boliglån til bilkjøp?

Tar du opp lån med sikkerhet i boligen i stedet for i bilen får du lavere rente. Hvis du har mulighet til å refinansiere boliglånet og inkludere bilkjøpet i huslånet kan du spare penger. Men pass på: Hvis du ikke øker avdragsbeløpet på boliglånet tilsvarende det du ville betalt i avdrag på et billån, risikerer du å fortsette å nedbetale på bilen når den ikke lenger har noen verdi.

Det beste billånet

Siden lånekostnadene fremstilles på forskjellige måter kan det være lurt å benytte kilder du kan stole på når du skal finne det beste billånet. Forbrukerrådet har en egen nettside som viser den reelle kostnaden på tilbudene fra de forskjellige låneinstitusjonene som gjør det enklere å sammenligne.​

Sammenlign lånetilbud