Sjekk bildekkene dine

Husk å sjekke at dekkene dine er trygge på veien ved dekkskifte

Kontroller mønsterdybden

​Når du har funnet fram de nye dekkene, må du samtidig sjekke om det er på tide å bytte dem ut. Mønsterdybden har mye å si for bilens kjøreegenskaper – og ikke minst sikkerhet.

For kjøretøyer med en tillatt totalvekt under 3 500 kilo er kravet til mønsterdybde på vinterdekk 3 millimeter. Vår anbefaling er allikevel å skifte når mønsterdybden er under 4 millimeter.

Kravet til mønsterdybde på sommerdekk er 1,6 millimeter, men vi anbefaler 3 millimeter.

Husk at det skal være minimum mønsterdybde over ¾ av slitebanens bredde og rundt hele dekkets omkrets. ​

For å sjekke mønsterdybden, kan du bruke en mønsterdybdemåler, som du kan kjøpe på ditt nærmeste verksted eller bilrekvisitabutikk.

Sjekk lufttrykket

Når du har skiftet dekk, er det samtidig viktig å undersøke lufttrykket. Dekktrykket er viktig med hensyn til kjøresikkerhet, komfort, drivstofforbruk og dekkslitasje. Informasjon om riktig dekktrykk finner du i bilens instruksjonsbok. Ofte kan du også finne bilprodusentens anbefalte lufttrykkstall på nedre del av dørkarmen på førersiden.

Ved mye last i bilen bør trykkes ofte økes noe. Også dette finner du informasjon om i instruksjonsboken. Det er en god regel å sjekke lufttrykket jevnlig, i hvert fall annenhver måned.

Hva kan skje hvis dekkene mine har for liten mønsterdybde?

Hvis dekkene dine ikke oppfyller kravene, øker du faren for både vannplaning og dårlig veigrep. I tillegg risikerer du å få avkortning, som i praksis fører til høyere egenandel dersom du skulle få en skade. Les mer i vilkårene på siden vår om bilforsikring.

Maks 10 % bonustap ved skade

Du får nå maks 10 % bonustap ved skade, uansett hvilken bilforsikring du velger.

Sjekk hvor mye du kan spare

Gøy å øve til førerkortet

Nå kan du laste ned Lappen, en app som hjelper deg med teori og øvelseskjøring på vei til førerkortet!

Les mer om Lappen

Vi hjelper deg å kjøpe bil!

Bilhjelpen gir deg alt du trenger for å sikre deg et godt bilkjøp. Historikk, kostnader på bilen og mer.

Sjekk Bilhjelpen