Sjekk bildekkene dine

Husk å sjekke at dekkene dine er trygge på veien ved dekkskifte

Kontroller mønsterdybden

​Når du har funnet fram de nye dekkene, må du samtidig sjekke om det er på tide å bytte dem ut. Mønsterdybden har mye å si for bilens kjøreegenskaper – og ikke minst sikkerhet.

For kjøretøyer med en tillatt totalvekt under 3 500 kilo er kravet til mønsterdybde på vinterdekk 3 millimeter. Vår anbefaling er allikevel å skifte når mønsterdybden er under 4 millimeter.

Kravet til mønsterdybde på sommerdekk er 1,6 millimeter, men vi anbefaler 3 millimeter.

Husk at det skal være minimum mønsterdybde over ¾ av slitebanens bredde og rundt hele dekkets omkrets. ​

For å sjekke mønsterdybden, kan du bruke en mønsterdybdemåler, som du kan kjøpe på ditt nærmeste verksted eller bilrekvisitabutikk.

Sjekk lufttrykket

Når du har skiftet dekk, er det samtidig viktig å undersøke lufttrykket. Dekktrykket er viktig med hensyn til kjøresikkerhet, komfort, drivstofforbruk og dekkslitasje. Informasjon om riktig dekktrykk finner du i bilens instruksjonsbok. Ofte kan du også finne bilprodusentens anbefalte lufttrykkstall på nedre del av dørkarmen på førersiden.

Ved mye last i bilen bør trykkes ofte økes noe. Også dette finner du informasjon om i instruksjonsboken. Det er en god regel å sjekke lufttrykket jevnlig, i hvert fall annenhver måned.

Hva kan skje hvis dekkene mine har for liten mønsterdybde?

Hvis dekkene dine ikke oppfyller kravene, øker du faren for både vannplaning og dårlig veigrep. I tillegg risikerer du å få avkortning, som i praksis fører til høyere egenandel dersom du skulle få en skade. Les mer i vilkårene på siden vår om bilforsikring.

Vi hjelper deg å kjøpe bil!

Bilhjelpen gir deg alt du trenger for å sikre deg et godt bilkjøp. Historikk, kostnader på bilen og mer.

Sjekk Bilhjelpen

Meld skade

Hos oss kan du enkelt og raskt melde skade på nett. Fyll ut skademeldingsskjema her.

Meld skade på bilen din

Gøy å øve til førerkortet

Nå kan du laste ned Lappen, en app som hjelper deg med teori og øvelseskjøring på vei til førerkortet!

Les mer om Lappen