Innvendig båtpuss

Her finner du gode tips

Er det det indre eller ytre som teller? Svaret er begge deler! Bruk vår enkle sjekkliste når du skal gi båten din en innvendig vårpuss.

Sjekk pris på båtforsikring

1. Slipp inn våren
En lang vinter kan gjøre at det lukter litt gammelt og innestengt i båten. Åpne derfor vinduer og luker og slipp inn vårlufta. Hvis båten er veldig fuktig, kan du leie en elektrisk fuktfjerner.

2. Ferskvannsanlegget
Sørg for at ferskvannsanlegget er i tipp topp stand. Steng tappekrana på varmtvannstanken og sjekk alt fra tank til kraner. Husk at det ofte tar litt tid før det kommer varmtvann. Først må tanken fylles opp. Dette gjør du ved å åpne en varmtvannskran og la pumpa gå til det kommer vann.

3. Skroggjennomføringer
Husk å sjekke alle skroggjennomføringer fra innsiden. Ser alt bra ut? Hvis de sitter fast eller ser slitte ut, er det på tide å skifte dem ut.

4. Sikringssjekk
Ta en titt på sikringstavla, samt hovedsikringer ved batteriene. Er alt på stell?

5. Vask motorrommet
Hvis motorrommet er rent, er det enklere å oppdage lekkasjer og eventuelle andre feil. Bruk en egnet sterk såpe, og vask med en svaber eller en kost. Skyll med rent vann og lens det ut. Selve motoren kan også vaskes, men vær forsiktig med mengden vann.

6. Vask
Vask og rydd i skuffer og skap. Slik blir det triveligere når du legger fra kai.
Ta putene ut og bank dem. Vask over innredningen og vær ekstra nøye der du eventuelt har laget mat. Fett og støv kan være en potensiell brannfelle.

7. Treverk
Gå over treverk med møbelpolish og eventuelt andre produkter.

8. Utstyrssjekk
Sjekk fendere og tauverk. Fendere kan vaskes med for eksempel Jif og settes inn med fendershine når de har tørket. Tauverket kan med fordel vaskes og tørkes før sesongen starter. For å enklere holde styr på tauene i båten, kan du merke tauet med en farget tape i tuppen – forskjellige farger etter lengden på tauet. Har du mange tau, kan du montere en huskelapp på innsiden av lokket på dreggkassa både i baugen og akter.

Sjekk også at du har nok redningsvester til alle som skal være om bord.

9. Røykvarsler og slukkeutstyr
Kontroller brannslukkeren. Se etter synlige skader og sjekk trykket. Snu pulverslukkeren på hodet og hold det mot øret i 5 til 10 sekunder. Da skal du kunne høre at pulveret er løst. Skal du overnatte i båten, bør du montere røykvarsler om bord. Større båter bør ha røykvarslere både i salongen og lugarene. Test røykvarslerne og bytt batteri når du tar vårpussen. Vi anbefaler at du bruker optiske varslere, ettersom de er gode på å varsle ulmebranner.  Kjøp røykvarsler og brannslukker fra If sikkerhetsbutikk.

Trenger du båtforsikring? Sjekk pris her