Du får ikke innbrudd av Facebook-bilder

– Det er en myte at det å legge ut statusoppdateringer i sosiale medier får innbruddstyvene til å dra hjem til deg.

En familie tar en selfie foran et monument
Foto: Scanpix

Kan du dele ferien din i sosiale medier, eller risikerer du å få innbrudd? Mange lurer på nettopp dette. Svaret er: Du bør alltid tenke over hva du deler, men ikke på grunn av innbruddsfare!

Naboer mot innbruddstyver

– Det er nok en myte at det å legge ut statusoppdateringer på Facebook og andre sosiale medier er noe som inviterer innbruddstyvene hjem til deg, beroliger kommunikasjonssjefen vår, Sigmund Clementz.

Grunnen er at innbruddsmønsteret har endret seg er at tyvene opererer på en annen måte enn tidligere. For eksempel reiser vinningskriminelle rundt på såkalte raid. Vi anbefaler derfor at dere tar noen forholdsregler når dere er på ferie. Det er de gode gamle rådene som fremdeles gjelder, ifølge Clementz: 

– Godt naboskap er kanskje det som hjelper aller best mot innbruddstyver! Det at du har et godt forhold til naboen din hjelper rett og slett mot tyveri, råder han.

Hør hele intervjuet av Sigmund Clementz hos NRK her.

Nettvett

Lurer du på hva annet du bør tenke på hvis du poster bilder fra ferien i sosiale medier? Da er det ett enkelt tips som gjelder, ifølge Ifs egen sosiale medier-ekspert, Kristin Grøntoft:

Ikke sett statusen din til "offentlig" når du deler, men del med vennekretsen din. Du bør passe på hvilken informasjon om deg og familien din som andre får tilgang til, selv om det ikke er fare for innbrudd.