Passer du godt nok på hunden din i mørket?

Klarer du å få øye på hunden i mørket? Ny video fra If viser hvorfor refleksen kan redde livet til hunden din. I denne artikkelen får du ekspertens råd.

Refleksvest på hund
Foto: Benjamin A. Ward / If

Hunden, vårt firbente familiemedlem, omtales ofte som menneskets beste venn. Derfor blir de fleste heldigvis godt stelt med, holdt i aktivitet og servert sunt og næringsrikt fôr. Men på ett område er det fort gjort å slurve – nemlig når det kommer til bruk av refleks. Det kan i verste fall få fatale konsekvenser.

Selv på veistrekninger med godt gatelys, er hunder – akkurat som mennesker – vanskelige for bilførere å få øye på i mørket.

Samtidig er det langt ifra noen selvfølge at en hund går snorrett ytterst langs veikanten når en bil kommer kjørende. Båndtvangen, som strekker seg fra 1. april og frem til 20. august, er ikke gjeldende i vinterhalvåret. Derfor vil en del hunder løpe mye fritt gjennom hele mørketiden.

– Husk refleks på hunden

Det er folk i og rundt byene som er dårligst på å bruke refleks. Det viser en spørreundersøkelse If tidligere har utført. Bare 40 prosent av de spurte svarte at de bruker refleks på seg selv. Da er det kanskje ikke nærliggende å tro at de utstyrer hunden sin med dette heller – selv om det ikke finnes tall som sier noe konkret om dette.

– I høst- og vintermørket er det utrolig viktig å huske refleks. Ikke bare på deg selv, men også på hunden. Et refleksdekken, som på mange måter er hundens svar på vår refleksvest, gjør underverker for synligheten, forteller Atle C. Strøm, produktsjef for dyreforsikring i forsikringsselskapet If.

– Et sikkerhetslys på halsbåndet er et glimrende supplement til et refleksdekken. Det er riktignok viktig å sørge for at verken refleksen eller lyset blir tildekket av pelsen, påpeker han.

Sekundene som kan redde liv

Hunden i videoen i denne artikkelen er hvit, og med det langt mer synlig i mørket enn en mørk hund ville vært. Likevel er forskjellene med og uten refleks som natt og dag, bokstavelig talt.

Med refleks er hunden synlig på 150-200 meters avstand, mens den uten ikke er å få øye på før bilen er 20-30 meter unna. Disse ekstra sekundene kan potensielt redde livet til hunden din.

– Det er også viktig å være klar over at effekten av refleksen er enda bedre dersom bilen kjører med fjernlys. Da kan hunden være synlig fra 350-400 meters avstand, avslutter Strøm.