Hjemmepåske? Da kan det være smart å sjekke disse 16 tingene

I år kan påsken være en god anledning til å gjøre boligen sikrere og forhindre dyre vedlikeholdskostnader. Her er sjekklisten.

Hus
Foto: Sigmund Clementz, If

Situasjonen med koronautbruddet påvirker oss alle, og mange må kaste om på planene for påsken i år. Mens vi er mye inne og venter på bedre tider, kan du med enkle grep gjøre boligen din bedre rustet mot brann, senke risikoen for store vannskader og gjøre det vanskeligere for tyvene.

For hvert punkt du gjennomfører, øker du sikkerheten i boligen din. Klarer du å gjennomføre alle 16 sjekkpunktene før påsken er over?

1. Sjekk at røykvarslerne virker

Trykk på testknappen på røykvarslerne, og bytt batteri om nødvendig. Sørg for å ha minst én optisk røykvarsler i hver etasje. Det er minstekravet fra myndighetene. I tillegg anbefaler If at det er trådløse, seriekoblede røykvarslere i boligen, også på alle soverom. Piper én, piper alle – og det er viktig når alle sover. Varslerne bør være optiske, for de oppdager ulmebranner tidlig.

2. Vend brannslokkingsapparatet på hodet

Du bør snu brannslokkeren opp ned en gang i kvartalet eller halvåret for å være sikker på at pulveret inni ikke har blitt hardt eller klumpet seg. Legg gjerne øret inntil apparatet, og hør etter en slags sildrelyd. Sørg for at sikkerhetssplinten sitter på plass, for å hindre at apparatet løser seg ut ved et uhell. Skumapparater trenger du ikke snu på

I tillegg bør du sjekke at pilen på trykkindikatoren står på grønt og at plomberingen er intakt.

En komfyrbrann i fett kan raskt smitte over til kjøkkenvifta. (Foto: If)
En komfyrbrann i fett kan raskt smitte over til kjøkkenvifta. (Foto: If)

3. Vask kjøkkenvifta

Visste du at kjøkkenvifter fulle av fett og smuss er skjulte brannfeller? Årlig sprer branner seg til resten av boligen gjennom viftekanalen. Ved branner i matolje og fett, som for eksempel ved steking av smultringer, kan flammene slå høyt opp og antenne fettrestene i filteret. Derfra følger flammene viftekanalen opp til loftet eller andre deler av bygningen.

Bruker du kjøkkenvifta regelmessig, bør den vaskes ofte. Filteret i avtrekksvifta bør rengjøres minst hvert kvartal.

Den enkleste måten å gjøre det på, er å putte filteret i oppvaskmaskinen. Det lureste er å gjøre det uten annen oppvask i, glass kan fort bli slørete av fettet som vaskes ut av filteret. Du kan også bruke vanlig oppvaskmiddel i oppvaskkummen og godt, varmt vann, og la filteret ligge rundt en time. Børst gjerne med en oppvaskbørste. Skyll godt av filteret etterpå.

4. Rydd opp ledningsrot

Ta en titt bak TV-en, under PC-pulten og ved siden av sofaen. Du bør unngå rot av elektriske ledninger og et virrvarr av grenuttak og doble stikkontakter. En opprydning kan gjøre underverker for brannsikkerheten.

5. Gjennomfør brannøvelse

Har dere hatt brannøvelse hjemme og avtalt møtested ute? Ikke? Denne påsken kan være tiden for å gjøre det. Får dere det ikke til denne gangen, kan en god prat med alle – også barna – om hva man skal gjøre ved brann, være smart. Husk å gjøre det på en måte som ikke skremmer de minste, men at de lærer at det viktigste er at de kommer seg trygt ut og venter ved avtalt møtested.

6. Se etter misfarging på vegger eller i tak

I Norge har mange boliger skjulte elektriske anlegg. Uforklarlig brun- eller gulfarge på veggen eller i taket kan være tegn på at noe er feil. En elektriker kan gjøre målinger og gå over anlegget for å sjekke brannsikkerheten.

7. Gå over ladere og ledninger

Ta en gjennomgang av alle ladere du har for å se om det er slitasje eller knekk på ledningene. Husk at det ikke bare er mobiler og nettbrett som har oppladbare batterier. Gå over slikt som driller, ståbrett og veggstøvsugere også.

8. Sjekk splinten på brannstigen

Har du brannstige? Dra ut splinten og sjekk at stigen feller seg ut. Noen har opplevd at vær og vind har gjort den vanskelig å dra ut.

Ved rørbrudd kan en kjeller fylles med vann i løpet av kort tid. Da er det lurt å vite hvor stoppekrana er. (Foto: If)
Ved rørbrudd kan en kjeller fylles med vann i løpet av kort tid. Da er det lurt å vite hvor stoppekrana er. (Foto: If)

9. Vis fram stoppekrana

Sørg for at alle tenåringer og voksne i boligen din vet hvor hovedstoppekrana er. Det kan være avgjørende for å begrense en vannskade.

10. Se etter små vannlekkasjer

Ta en titt inn i kjøkkenskapet og se på gulvet foran oppvaksmaskinen. Er det vått i skapet eller hever gulvet seg litt opp foran oppvaskmaskinen? Har du vanntilkoblet kjøleskap eller kaffemaskin? Ta en titt over koblingene og på gulvet.

Varmtvannsberederen er kanskje hjemmets kjedeligste gjenstand. Men du bør vite hvor gammel den er. (Foto: If)
Varmtvannsberederen er kanskje hjemmets kjedeligste gjenstand. Men du bør vite hvor gammel den er. (Foto: If)

11. Sjekk hvor gammel varmtvannsberederen er

Hvert år håndterer forsikringsbransjen 1 500-2 000 vannskader hvor årsaken var slitasje og elde på varmtvannsberederen. Veldig mange av de store skadene skjer i borettslag og sameier der varmtvannstankene står i skap uten sluk på kjøkkenet. Beredere i rustfritt stål har gjerne en forventet levetid på 15-20 år. Ta en titt på produksjonsåret. Det står på tanken.

12. Sjekk og rens sluk på badet

Det er en tøff jobb, men noen må gjøre den: Rens sluk og vannlås på baderomsgulvet og i dusjen regelmessig, for eksempel hver fjerde måned. Den største risikoen for utett bad er svakhet ved tettingen rundt gulvsluk. Ved rengjøringen bruk gjerne desinfiserende middel. Det reduserer bakterieveksten, og dermed uønsket sjenerende lukt.

13. Gjør du det lett for smykketyvene?

Det første stedet innbruddstyver leter etter smykker, er i smykkeskrinet på badet. Deretter går de til soverommet og går gjennom skuffer og garderobeskap. Vil du gi tyven en sklitakling, finn et bedre gjemmested.

14. Tittei til tyvene!

Nordmenn er glade i høye tujahekker som hindrer innsyn til tomta. Tyvene elsker tett tuja, for det reduserer risikoen for å bli oppdaget. Ta gjerne en vurdering av høyden på hekken din – og se gjerne om du kan gjøre andre tiltak med innsynet. Her blir det en vurdering av soling på terrassen opp mot risikoen for tyveri.

15. Sjekk at vannet renner fritt

Gå over sluk og rister ute og fjern gammelt løv, rusk og rask. Skulle det regne kraftig, er det godt å ha gjort.

16. Sjekk veggene ute

Unngå i størst mulig grad at planter, busker og trær er plassert inntil husvegger. Det gjør at fuktighet lettere trenger inn i fasadematerialer. Fukt tørker dessuten saktere ut. I verste fall kan røtter fra store trær trenge inn i dreneringen og sterkt redusere levetiden.

Nå har du sjekket mange ting selv! Bra jobba!

If Boligsjekk

Vil du få en bygningsekspert til å sjekke nær 150 punkter i boligen din? If Boligsjekk er en unik tjeneste vi tilbyr gjennom vår samarbeidspartner Anticimex. Har du Super husforsikring dette inkludert. Du får en bygningsekspert hjem til deg, som i løpet av en effektiv time gir deg gode råd om sikkerhet og vedlikehold. Etter at boligsjekken er gjennomført, får du en rapport hvor hele sjekken er oppsummert.

Under sjekken inspiseres våtrom, tak og drenering. Tilfredsstiller konstruksjonen gitte sikkerhetskrav, får du en utvidet dekning i forsikringsavtalen din som også dekker reparasjon av selve våtrommet, taket og dreneringen.