Halvparten ser ikke til båten sin om vinteren

Mer enn hver tredje båtskade skjer om vinteren. Allikevel ser over 50 % ikke selv til båten sin i vintermånedene, viser ny undersøkelse If har gjennomført.

TekstIf-redaksjonen
FotoIf
Dato28.01.2019

Så langt i år har If fått rapportert inn en rekke båter som har sunket av ulike årsaker. Det er også flere båter som har blitt skadet av kraftig vind.

Allikevel velger over halvparten av båteiere å ikke selv se til båten sin en eneste gang i løpet av vintermånedene. Dette kommer fram av en representativ undersøkelse YouGov har utført på oppdrag fra forsikringsselskapet If.

Atle C. Strøm er produktsjef for båtforsikring i If. Han ber alle se jevnlig til båten sin – også om vinteren.

– Det kan gi alvorlige konsekvenser. Det er kun noen dager siden vi ble kontaktet av en fortvilet kunde som hadde vært innom for å sjekke båten. Det viste seg at det hadde gått hull i presenningen. Vannet som hadde strømmet inn i båten hadde forårsaket stor skade, sier Atle C. Strøm, produktsjef for båtforsikring i If.

Han mener en rekke slike tilfeller kunne vært unngått, og synes det er skremmende at hele 20 % av norske båteiere ikke foretar noen form for sjekk av båten gjennom vinteren.

– Undersøkelsen viser også at så mange som 32 % stoler på at tilsynet i havn eller opplagsplass klarer å fange opp at alt er i orden med akkurat deres båt. Med ved tradisjonelle båtopplag og havner gjelder et slikt tilsyn kun bevokting for tyveri, og ikke andre type skader, forteller båteksperten.

Sjekk pris på båtforsikring

Husk at du er båteier også om vinteren

– Mange skader kan forebygges ved at man jevnlig ser til båten sin også i løpet av vinterhalvåret. Hvis du vet at det er meldt dårlig vær med mye vind er det lurt å sjekke båten både før, under og etter uværet. Med de store snømengdene vi nå ser i deler av landet er det også verdt å ta et ekstra besøk for å sikre at den ikke blir liggende i båten, sier Strøm.

Han forteller at de virkelig store kostnadene oppstår når du ikke oppdager skaden i tide.

– Det er fryktelig kjedelig å finne båten sin ødelagt av frostskader, eller med frastjålet motor når en ny sesongen nærmer seg. Jo tidligere du oppdager en eventuell skade, jo bedre er det, sier Strøm.

If sine vintertips til båteiere

 • Besøk båten ofte og sjekk for eventuelle skader.
 • Det er viktig at presenningen er montert på en måte slik at snø lett kan skli av og ikke blir liggende. På denne måten unngår du ødelagt presenning eller stativ og påfølgende skader på båt og utstyr.
 • Undersøk at presenningen er hel og godt festet, og at støttene er intakte.
 • Ikke fest presenning i støttene. Det kan få katastrofale følger og føre til at båten velter ved mye vind.
 • Pass på at det er god ventilasjon i båten for å forhindre kondens og muggskader.
 • Dersom du har en stige ved båten bør den låses fast slik at uvedkommende ikke kan bruke den for å klatre opp i båten.

Slik unngår du skader på båten om vinteren

Undersøkelsen

«Hvor ofte ser du til båten om vinteren?»

 • Hver uke, 13 %
 • Hver måned, 16 %
 • En gang i løpet av sesongen, 19 %
 • Den ligger i opplag hvor tilsyn er inkludert, 32 %
 • Aldri, 20 %

Sjekk pris på båtforsikring

Undersøkelsen ble gjennomført av analyseinstituttet YouGov på oppdrag fra forsikringsselskapet If. Det ble i perioden 5-9 desember gjennomført til sammen 1009 intervjuer med personer mellom 18-74 år.

Tema

Nyheter