Halvparten "glemmer" båten sin om vinteren
Mer enn hver tredje båtskade skjer i vinterhalvåret. Likevel viser en undersøkelse fra forsikringsselskapet If at halvparten av båteierne ikke selv ser til båten sin i denne perioden.
Vi får stadig saker der båter har sunket av ukjente årsaker eller blitt skadet som følge av sterk vind.
Til tross for dette velger over halvparten av båteierne å ikke selv se til båten sin en eneste gang i løpet av vintermånedene, ifølge en representativ undersøkelse YouGov har utført på oppdrag fra forsikringsselskapet If.
– Det kan gi alvorlige konsekvenser. Et eksempel er en fortvilet kunde som tok kontakt med oss da han hadde vært innom for å sjekke båten etter vinteren. Det viste seg at det hadde gått hull i presenningen, og vannet som hadde strømmet inn i båten hadde forårsaket stor skade, sier Atle C. Strøm, produktsjef for båtforsikring i If.
Én av fem båter helt uten tilsyn
Han mener en rekke slike tilfeller kunne vært unngått, og synes det er skremmende at én av fem norske båteiere ikke har noen form for sjekk av båten gjennom vinteren.
– Undersøkelsen viser også at så mange som 32 prosent stoler på at tilsynet i havn eller opplagsplass passer på båten deres. Med ved tradisjonelle båtopplag og havner gjelder et slikt tilsyn kun bevokting for tyveri, og ikke andre type skader, forteller båteksperten.
Mange skader kan unngås
Han minner om at det er viktig å huske på at man er båteier også om vinteren, og at mange skader kan forebygges.
– Dersom det er meldt ruskevær er det lurt å sjekke båten både før, under og etter uværets herjinger. Med de store snømengdene vi nå ser i deler av landet er det også verdt å ta et ekstra besøk for å sikre at den ikke blir liggende i båten, sier Strøm.
Han forteller at de virkelig store kostnadene oppstår når man ikke oppdager skaden i tide.
– Det er fryktelig kjedelig å finne båten sin ødelagt av frostskader, eller med frastjålet motor når en ny sesong står for døren. Jo tidligere man oppdager en eventuell skade, desto bedre er det, sier Strøm.
Undersøkelse: Så ofte sjekker vi båten om vinteren
- Hver uke: 13 %
- Hver måned: 16 %
- En gang i løpet av sesongen: 19 %
- Den ligger i opplag hvor tilsyn er inkludert: 32 %
- Aldri: 20 %
Undersøkelsen ble gjennomført av analyseinstituttet YouGov på oppdrag fra forsikringsselskapet If. Det ble gjennomført til sammen 1 009 intervjuer med personer mellom 18-74 år.
Ifs vintertips til båteiere:
1. Bruk av båtstøtte
En solid båtkrybbe er å anbefale, hjemmesnekrede løsninger holder som regel ikke mål. Strøm anbefaler et stativ i stål eller aluminium.
– Ta hensyn til underlaget båten står på, slik at støttene ikke siger i løpet av vinteren. Ved bruk av løse støtter må du bruke riktig antall støttepunkt ut ifra båtens størrelse. For moderne, brede seilbåter er det en fordel også med støtter oppunder hekken.
Ved bytte til større eller tyngre båt, er det viktig å vurdere om de gamle støttene er blitt for små.
2. Riktig bruk av presenning
Når båten står på land, skal den dekkes av en presenning som beskytter mot nedbør. Sørg for å feste presenningen godt. Fest aldri presenning i støtter eller opplagskrybber.
– Dårlig feste kan bety at vinden kan rive av duken i løpet av vinteren og du får vann eller snø i båten, som igjen kan medføre skade på motor og elektriske anlegg, sier Strøm.
Det er viktig at presenningen er montert på en slik måte at snø lett kan skli av og ikke blir liggende. Skader som en følge av lekkasje i presenning og kalesje er en gjenganger. Noen oppdager ikke problemet før de åpner lukene til motorrommet om våren. De ser da kanskje at motoren står under vann. I kombinasjon med frost kan skadene bli store og starten på sesongen kan fort bli ødelagt.
3. Sikre båten mot tyveri
Tyveri kan skje hele året. Store påhengsmotorer er gjerne uhåndterlige og kan være på båtene, men sørg for skikkelig fastbolting og låsing. Hekkaggregat skal være avmontert ved opplag ute. Lås fast en eventuell stige slik at uvedkommende ikke kommer seg opp i båten.
4. Husk tilsyn også på selvlensende båter
En selvlensende båt er ikke selvtømmende i alle sammenhenger, og trenger derfor tilsyn.
– Disse båtene har dreneringshull i skroget som i prinsippet skal tømme båten for vann, men ofte skjer dessverre det motsatte, sier Strøm.
Hvis båten befinner seg på vannet i perioden mellom 1. november og 31. mars, skal stoppekranen være stengt når båten ikke er i bruk. Sjekk at selvlensesystemet fungerer slik at det ikke er noe som tetter utløpet, løv eller lignende.
5. Vinteropplag av seilbåter
Eier du en seilbåt, må du vurdere om riggen skal tas ned eller bli stående.
– Vår erfaring er at det er båter som står med riggen oppe som oftest velter. Båter med riggen opp krever derfor flere og til tider mer solide støtter, forteller Strøm.
Ligger båten i på sjøen i vinterhavn (boblet eller naturlig åpent), er det viktig at båten er ekstra godt fortøyd da presenninger kan ha stort vindfang. I tillegg til vanlig vinterkonservering av motor og ferskvannsystem må alle gjennomføringer sjekkes nøye slik at det ikke er fare for frostsprengning.
Båtforsikringen til If har et krav om at alle ventiler er stengt, og vi anbefaler frostvæske i slangen/ventilen.