Fem grunner til at det er flere steinsprutskader nå enn tidligere

Dessverre det er bare én ting du selv kan gjøre på veien for å redusere risikoen.

Mann på verksted setter inn ny frontrute

Overgangen mellom vinter og vår er høysesong for grus og småstein som skader frontruter.

Dobling av antall skader

Antall steinsprut- og glasskader på norske biler har doblet seg de siste 20 årene. I 1997 ble det meldt inn cirka 117 000 skader til forsikringsselskapene i Norge, mens i 2020 var tallet  250 000 skader ifølge Finans Norge. Steinsprut og andre skader på glass koster rundt 1,6 milliarder kroner hvert år.

Så hvorfor er det stadig flere som rammes av grus og småstein i frontruta? Her er fem grunner som forklarer noe av det økte skadeomfanget:

1. Forbikjøring og økt veistandard

Steinsprut skjer som regel når en bil passerer deg og grus eller småstein fra dekket til den forbipasserende bilen slynges ut i fart. Noen får også skader ved at grusen slynges rett bakover fra bilen foran. Vi har også fått flere veier med parallelle kjørefelt, og det er ofte på slike veier – og ved akselerasjonsfelter der folk kjører inn på motorveiene – at steinsprut oppstår.

2. Flere biler på veiene

Den norske bilparken har blitt større, og det fører naturlig nok til at antallet skader øker. Samtidig bidrar tettere trafikk til at risikoen blir større.

3. Mer strøing og piggfrie dekk

Statens vegvesen og andre som holder veiene kjørbare om vinteren bruker mer grus og sand enn tidligere, og flere gater og veier blir strødd jevnlig. Dessuten har piggfrie vinterdekk er blitt vanlig, og det fordrer et annet vintervedlikehold. Samtidig er piggfrie vinterdekk laget av myke gummiblandinger hvor grus og småstein lettere setter seg fast i mønsterets lameller og slynges videre.

4. Tynnere frontruter

Frontrutene blir tynnere, som gjør at de lettere får skader. En frontrute er rundt 10 prosent tynnere i dag enn for noen år tilbake.

5. Skvettlappene er borte

Tidligere hadde alle biler såkalte skvettlapper som fanget opp mye av grusen som ble slynget bakover. Moderne biler har ikke lenger disse skvettlappene, og det bidrar til mer steinsprut på veiene.

Hva dekkes av forsikringen?

Reparasjon av glasskader på bilen er dekket på delkasko, kasko og utvidede kaskoprodukter. Forsikring dekker skader på alle bilens vindusruter samt glasstak og takluker av glass. Hvis glassruta kan repareres, betaler du ingen egenandel. Hvis ruta må byttes, betaler du en egenandel. Glasskader påvirker ikke bonusen.

Hva kan du gjøre for å unngå steinsprut?

Det er vanskelig å verge seg mot steinsprut i trafikken, men det beste rådet er enkelt og greit å holde god avstand til bilen foran. Dette reduserer risikoen for å få en steinsprutskade i frontruta.

Dette gjør du ved steinsprut:

  • Legg over en gjennomsiktig tape i glassåret. Da unngår du at smuss setter seg og utvider sprekken.
  • Send skademelding eller ta kontakt med forsikringsselskapet ditt. Da får du hjelp til å finne et verksted.
  • Reparer ruten så raskt som mulig. For hver dag som går risikerer du at skaden blir verre.

Hvor i landet skjer det flest steinsprut?

Sannsynlighet for steinsprut:

Oslo: 9,8 %
Viken: 9,5 %
Trøndelag: 7,8 %
Innlandet: 7,4 %
Vestfold og Telemark: 7,3 %
Troms og Finnmark: 5,4 %
Agder: 5,3 %
Rogaland: 4,8 %
Nordland: 4,6 %
Møre og Romsdal: 4,0 %
Vestland: 3,9 %

Kilde: Forsikringsselskapet If

Meld steinsprutskade her.
Les mer om vår bilforsikring.