Denne kan utløse flom på kjøkkenet

Når sjekket du vanninntaket og slangen til oppvaskmaskinen sist? Det bør du gjøre en gang i året.

Kvinne setter inn i oppvaskmaskinen

Visste du at gamle oppvaskmaskiner og vannslanger som er gått ut på dato er hovedgrunnen til 4500 vannskader hvert år?

Morkne slanger og pakninger går igjen som årsak til vannskadene, ifølge forsikringsselskapet If.

Mange av skadene blir også store fordi mange boliger mangler sluk på kjøkkenet til å ta unna vannet om det verste skulle skje. Dette gjelder først og fremst eldre boliger, fordi det ikke var krav om sluk på kjøkken tidligere.

4396 vannlekkasjer og -skader i 2019

I 2019 var det 4396 vannlekkasjer og -skader fra såkalte vanntilkoblede maskiner, viser bransjetall fra Finans Norge. Vannlekkasjene forårsaket skader for nesten 202 millioner kroner.

– Slikt som kaffemaskiner med vanntilførsel og kjøleskap med isbitmaskin fantes ikke på norske kjøkken før, og disse nye innretningene er med på å dra opp tallene. På 70-tallet var det oransje eller grønn linoleum som tålte en støyt på kjøkkengulvet. Nå har mange dyr parkett, og stua går gjerne i ett med kjøkkenet. Klart skadene blir større og mer kostbare, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Slik kan du redusere vannskader

Lekkasjestoppere og vannsensorer er viktige våpen for å redusere vannskader på kjøkkenet. Da får du hurtig beskjed om at noe er på ferde, og vannet stoppes slik at skaden ikke blir så stor som den kunne blitt.

Det kjedelige med vannskader i flermannsboliger, bygårder og blokker, er at én eller flere naboer ofte også får vann inn til seg.

Beregn pris på husforsikring