Kjøpe bengal- eller sibirkatt? Slik finner du en seriøs oppdretter

Det er flere grunner til at du ikke bør kjøpe en rasekatt til rabattert pris.

Sibirkattunge

Det kan være fristende å kjøpe en rasekatt uten stamtavle siden det er mye billigere. Og, det finnes mange useriøse katteoppdrettere som selger rasekatter til rabattert pris. Men, faller du for fristelsen og kjøper du en «papirløs katt», kan det få store konsekvenser.

Som så mye annet, er det to ting som spiller inn på helsesituasjonen til en katt – arv og miljø.

– Det viktig å velge en oppdretter som er opptatt av å avle ut i fra sunne dyr som ikke er potensielle formidlere av arvelige sykdommer. En oppdretter med kunnskap om avl og genetikk kan også lett regne på innavlsgrader, og derfor sørge for at foreldrene er en god match genetisk, forteller Martine Fossem Nygaard, veterinær i If.

Dette er den viktigste grunnen til at du bør forsikre katten din

Martine Fossem Nygaard, veterinær i If. Foto: If
Martine Fossem Nygaard, veterinær i If. Foto: If

Billige rasekatter uten stamtavle

Det spiller ingen rolle om du skal ha pusen til kos eller utstilling, en rasekatt er faktisk ingen rasekatt uten en stamtavle eller et annet registreringsdokument. I Norge er det NRR, en IDP-klubb, CFA eller TICA som kan utstedte slike registreringsbevis. En stamtavle inneholder informasjon om kattens foreldrene, forfedre og deres helse. Den er den eneste garantien du har for at du kjøper en ekte rasekatt.

– Kjøper du en rasekatt uten stamtavle, kan det i mange tilfeller gå helt fint. Problemet er at uten stamtavlen har du ingen oversikt over potensielle arvelige sykdommer og lidelser katten kan få i fremtiden, sier Fossem Nygaard.

En annen risiko er at den useriøse oppdretteren ikke har sørget for at kattungene har fått gode helsemessige forutsetninger fra starten av.

– Dersom kattungene ikke har fått nok råmelk, riktig fôr, trygt og varmt miljø fra de er små, vil dette påvirke helse og adferd når de blir eldre.

Kjøp rasekatt fra registrert oppdretter

For at en katt skal utleveres med stamtavle, ble det fra januar 2017 et krav om at ID-merking skal føres opp i stamtavlen. ID-merket er en chip med et unikt og søkbart ID-nummer, som settes i nakken på katten.

– Har katten ID-chip, er det et godt signal om oppdretteren følger retningslinjene til Norske Rasekattklubbers Riksforbund (NRR), sier Fossem Nygaard.

I tillegg vil oppdrettere som selger «papirløse katter», av rent økonomiske årsaker, droppe å gjennomføre viktige gentester.

– Registrerte oppdrettere er nemlig pålagt å teste kattene sine for enkelte genetiske sykdommer før paring. Disse testene koster en del, og gjenspeiler seg gjerne i salgsprisen.

– De fleste oppdrettere selger for den prisen de gjør nettopp fordi de bruker mye penger for å avle frem gode og sunne dyr, påpeker Fossem Nygaard.

Kattunger avlet frem av en seriøs oppdretter, har også gjerne fått to omganger med vaksine. I tillegg har de som regel en fersk helsesjekk som viser at den er helt frisk ved overlevering.

Dette må du passe på når du kjøper rasekatt

Ifølge Fossem Nygaard er det alltid er viktig å besøke oppdretter for å se hva slags forhold han eller hun har til kattene sine.

– Generelt er det veldig lurt å hilse på kattemor, fordi ungene ofte arver hennes gemytt. Ønsker du deg en kosete pus, vil en kattemor som skygger banen når du kommer, sannsynligvis få avkom som heller ikke er av de mest sosiale.

Når du besøker oppdretter er det også lurt å gjøre seg opp et inntrykk av den generelle kattehelsen.

– Sjekk at ingen av kattene hos oppdretter er for tynne, rufsete i pelsen eller at de har rennende øyne og snuter. Mye «gørr» i øyekroken, kan tyde på at oppdretteren sliter med virusinfeksjoner på grunn av for eksempel for høy dyretetthet, forteller Fossem Nygaard .

Spør gjerne også oppdretter om hva han eller hun legger vekt på når de velger hvilke katter som skal pares, og hvilke forebyggende helsetiltak de gjør for kattene sine.

Sjekkliste ved kjøp av rasekatt

Kjøper du en rasekatt, så har NRR noen regler om hva som skal følge med katten fra oppdretter:

  • Stamtavle (eller kopi av innsendt stamtavlerekvisisjon hvis stamtavlen ikke er klar ved overlevering av katten)
  • Helseattest – ikke eldre enn tre uker (21 dager).
  • Vaksine (minst første vaksine, noen gir også andre vaksine, men det kommer an på tidspunkt for levering)
  • NRR sin standard kjøpekontrakt
  • Elektronisk ID-chip (ID-nummer skal være ført i stambok og på stamtavler)

Be også om å få med en omfattende kontrakt som inneholder kjøpers rettigheter ved for eksempel plutselig død eller medfødt sykdom.

Foto: NTB Scanpix / Shutterstock

Relaterte artikler