Dame klipper hundens klør

Derfor er kloklipp kritisk viktig for hundens helse

Regelmessig kloklipp er helt nødvendig. For lange klør øker risikoen for skader og hyppige veterinærbesøk.

TekstIf-redaksjonen
FotoMaskot
Dato08.05.2019

Hundens klør vokser raskt og må vedlikeholdes hele tiden, slik at nervene ikke skal vokse seg for lange. I tillegg kan lange klør fort bli skadet ved at de knekker eller fliser seg opp.

– Kloskader er smertefullt for hunden og kan i noen tilfeller føre til betennelse. Regelmessig kloklipp er derfor en enkel måte å forebygge, sier Kine Bjølsen Opstad, dyrepleier og ansvarlig for hundeforsikring i If.

Hundeforsikring

Lange klør kan gi hunden belastningslidelser

Når klørne blir for lange, har de lettere for «henge seg opp» eller få andre skader. I verste fall kan de gi hunden belastningslidelser ved at den belaster potene feil over tid.

Gunhild Gjølstad, If

Kine Bjølsen Opstad, dyrepleier og ansvarlig for hundeforsikring i If. Foto: Gunhild Gjølstad

– Dersom en klo brekker, kan nerven inne i kloa bli klemt eller avrevet. I tillegg til store smerter, kan det hele ende opp med et besøk hos veterinæren for å fjerne kloa eller klippe den helt inn til rota. Da må hunden bedøves. I ettertid kan det gjerne bli flere uker med halthet, forteller Bjølsen Opstad.

Forvokste klør kan også vokse seg inn i tredeputen. Ser du at hunden halter, eller løfter mye på en labb når dere er ute på tur, ta en ekstra titt og sjekk at ingen klør har gnagd seg inn i tredeputen.

Hvor ofte trenger hunden kloklipp?

Hvor ofte klørne bør klippes varierer fra hund til hund. Om hunden befinner seg mye i mykt terreng som for eksempel skogsterreng, må du vanligvis klippe oftere fordi klørne ikke sliter seg selv.

– Klørne vil slites ved mye aktivitet og hardt underlag. I tillegg til aktivitetsnivå og underlag vil hundens tyngde også ha noe å si for hvor mye klørne slites.

I starten er det viktig å klippe ofte for at valpen skal bli vant til det. Klipper du ofte og bare litt av gangen, vil både du og hunden venne dere til kloklippen. Når hunden trygg, er det lurt å se over klørne hver 7-14 dag.

Hvordan klippe klør på hund?

Første bud er å ha en god og skarp klotang, og starte tidlig. Ofte kan det være greit å være to, hvert fall i starten.

– Noen liker at hunden står, andre liker at den ligger på siden, mens andre liker at hunden ligger på fanget, avhengig av hundens størrelse og hvor villig den er til å klippe klør. Har du en liten hund, er det lurt å lære hunden til å sitte på fanget ditt mens du klipper.

Begynn med bakbeina, da klørne her ofte er kortere og mindre sensitive enn på frambeina. Det lyserøde området inne i kloen kalles nervesekken, her ligger nerven og blodåren. Pass på så du ikke klipper denne.

– På lyse klør er det enkelt å se nerven inni klørne. Kommer du borti nerven, kan den begynne å blø. Det er ikke farlig, men hunden kan kjenne ett lite stikk og reagere. Er du redd for at det skal skje, kan du kjøpe blod-stop, som er et pulver du får tak i hos veterinæren.

Et triks for å klippe klør er å bøye benet bakover, slik at du ser poten og klørne fra undersiden. Da ser du lettere hva som er overflødig negl. Har hunden mørke klør, er det en god tommelfingerregel å klippe der kloen begynner å bøye seg på undersiden.

– Klipp litt og litt av gangen. Noen liker å klippe skrått. Da klipper man mer av oversiden av kloen enn i midten som er der nerven er, tipser Bjølsen Opstad.

Få valpen til å godta kloklipp

Start mens valpen er liten, og ikke gjør det til tvang.

– Begynn gjerne bare med å ta på potene, og gi godbiter og ros. Etter hvert kan du introdusere klotangen og begynne smått med å klippe klørne. Gjør det til en «hyggelig» stund, vær vennlig, men bestemt, sier Bjølsen Opstad.

Skjer det at du klipper over nerven og det begynner å blø, ikke få panikk. Gi heller hunden masse godbiter, så den avledes med noe positivt. Panikk fører ofte til at hunden blir enda mer redd, og da er den onde sirkelen i gang.

Dersom du har en voksen hund som ikke har lært dette fra starten, kan du likevel benytte samme opplæringsmetode.

En hundeforsikring gjør at både du og hunden din har det bra, og du skal kunne bruke forsikringen på både små og store skader.

Hundeforsikring