Tre små hundevalper

Slik velger du riktig oppdretter

Hvordan skille en seriøs hundeoppdretter fra en useriøs oppdretter? Her er dyrepleier og ansvarlig for hundeforsikring i If, Kine Bjølsen Opstad beste råd.

TekstIf-redaksjonen
FotoNTB Scanpix/Shutterstock
Dato23.04.2020

Når du har valgt hunderase, starter jakten på riktig oppdretter. Det er mange å velge mellom, men dessverre er det stor forskjell på kvalitet og seriøsitet. Du bør derfor gå hardt til verks og skaffe deg nok kunnskap. Da har du større sjanse for å gjøre et godt valg.

I en jungel av hundeannonser har vi laget noen tips på veien til det nye familiemedlemmet:

Still spørsmål til oppdretter

Gunhild Gjølstad, If

Dyrepleier og ansvarlig for hundeforsikring i If, Kine Bjølsen Opstad.

Det som ofte skiller en seriøs oppdretter fra en useriøs en, er den genuine interessen for hund som den seriøse oppdretteren gjerne har. Selv om alle oppdrettere er glad i hunder, er det lett å avsløre hvem som er villig til å bruke mye tid på å lære seg mye om genetikk, linjer, trening, fôring og valpestell, eller ikke.

Dette er den viktigste grunnen til å ha hundeforsikring

Ikke vær redd for å stille spørsmål til oppdretter. Hvilke type eiere og livsstil passer denne rasen til? Hvordan er krav til trening og mosjon? Hvilke sykdommer er mest vanlig blant denne rasen?

– Alle raser har sterke og svake sider, her er det viktig å få gode svar fra oppdretter og samtidig undersøke nøye på egenhånd, forteller dyrepleier og ansvarlig for hundeforsikring i If, Kine Bjølsen Opstad.

Hundeforsikring

Dyrepleierens sjekkliste for deg som leter etter en seriøs oppdretter:

  • Valpenes mor og far bør være fulgt opp med rutinemessige undersøkelser, spør om sunnhet og temperament hos foreldre, besteforeldre og tidligere avkom. Hvis du er usikker på hva slags helseundersøkelser som kreves hos din rase, kan du ta kontakt med raseklubben.
  • Besøk oppdretter. Tillater de ikke besøk kan det være et tegn på at noe ikke er som det skal.
  • Hils på moren til valpene, og sjekk om hun har et gemytt du liker. Valpene skal være rene, friske og oppsøke kontakt. Det er også viktig at du og oppdretteren kommer godt overens slik at du får råd og veiledning, også etter av valpen har flyttet hjem til deg.
  • Valpene i et kull preges arv og miljø, det kan være lurt å høre med tidligere valpekjøpere om deres erfaringer.
  • Få alltid med kjøpekontrakt og veterinærattest som er under en uke gammel når du henter valpen.

Tillit går begge veier

Ingen valper er like og det er oppdretteren kjenner valpene sine best. Det er derfor helt naturlig at oppdretter spør en del spørsmål for å hjelpe dere med å finne en valp som passer akkurat dere.
Og, husk at tillit går begge veier, oppdretteren kan avslå ønske deres om å kjøpe valp.

– Oppdretteren skal være trygg på at dere har de riktige forutsetningene for at hunden skal få et godt liv i et for alltid hjem, sier Bjølsen Opstad.

Det er også lurt å forsikre hunden allerede som valp. En hundeforsikring hjelper deg med å dekke kostnader som oppstår dersom dyret ditt blir rammet av en skade eller sykdom.

Beregn pris på If hundeforsikring