På visning? Ta med deg boligeksperten i lomma

Er du på boligjakt, vet du viktigheten av å oppdage feil og mangler før du kjøper. Her er hjelpen du trenger for å gjøre et godt og sikkert kjøp.

Kjøp av bolig er den største investeringen vi gjør. Men hele 6 av 10 klager på feil og mangler i etterkant av et boligkjøp, ifølge en undersøkelse gjennomført i 2017 av Huseiernes Landsforbund. Vann- og fuktskader er en gjenganger, både når det gjelder bad, tak og drenering. Skader på det elektriske anlegget er også godt representert.

Forsikringsselskapet If har laget Visningshjelpen; et digitalt verktøy som gir deg tips til visningen og gjør det tryggere å legge inn bud på drømmehuset.

Gå til visningshjelpen her? Den gir deg full oversikt over hva du bør sjekke – rom for rom.

Utydelig takstrapport

Takstrapporten skal beskrive skader og mangler ved boligen, men i noen tilfeller kan den være noe mangelfull. “Området ligger utenfor takstmannens kompetanse og er ikke vurdert” brukes ofte. “Fra byggeår” forutsetter at du selv forstår om det må byttes ut eller ikke. Står det “bør undersøkes nærmere” i taksten, vil dette kunne brukes mot deg hvis du oppdager feil senere.

Roy Nilsen, rådgiver i Anticimex, har vært med og laget Visningshjelpen. Foto: Anticimex/If

Er det noe ved takstrapporten du er usikker på, kan du imidlertid alltid ringe takstmannnen for å få utfyllende informasjon.

Slik leser du takstrapporten

Roy Nilsen, rådgiver i Anticimex, har vært med og laget Visningshjelpen. Foto: Anticimex/If
Roy Nilsen, rådgiver i Anticimex, har vært med og laget Visningshjelpen. Foto: Anticimex/If

Lite teknisk kunnskap blant boligkjøpere

Flere av konfliktene som oppstår i etterkant av et boligkjøp kan du lett unngå ved å ta en grundigere gjennomgang av boligen på visning. Utfordringen er imidlertid at mange av oss har liten eller ingen teknisk innsikt om boliger. Vi vet ikke hva vi bør se etter eller hva som er typiske tegn på at noe er galt. Tidspress i et hett marked gjør også sitt til at mange ikke undersøker boligen godt nok.

Rådet er uansett å ta deg god tid til å sjekke det som er synlig og tilgjengelig av tekniske detaljer på visning. Da står du mye bedre rustet til å vurdere om boligen er et godt kjøp eller ikke.

Beregn pris på husforsikring

Visningshjelpen – din digitale tekniske svigerfar

Visningshjelpen er laget sammen med Anticimex, Norges fremste eksperter på byggteknikk. Den hjelper deg å fokusere på de viktige områdene når du er på visning slik at du lettere kan bedømme om boligen er like godt vedlikeholdt som annonseteksten hevder.

Visningshjelpen inneholder rom for rom-guide med både bilder og praktiske råd om hva du bør sjekke, både inne og ute. Ha Visningshjelpen på mobilen mens du går gjennom boligen og velg rommet du er i. Da ser du hva du bør undersøke ekstra nøye og hva det er lurt å spørre megleren om.

Husk å få skriftlige svar, slik at de dokumenteres. Slik svigerfar ville gjort det. Lykke til med boligjakten!

 1. Magasinet

  5 ting du bør ha med deg på visning

  Mange av oss er altfor høflige når vi på visning. Disse 5 tingene gjør det lettere å stille de riktige spørsmålene.

  25.04.2022
 2. Magasinet

  Hvilken boligforsikring passer for deg?

  Er du usikker på om du trenger husforsikring eller innboforsikring, eller om du trenger begge deler? Slik sørger du for at du er riktig forsikret.

 3. Magasinet

  Derfor bør du sjekke sikringsskapet på visning

  Selv om du mangler fagbrev som elektriker, er det smart å ta en titt i sikringsskapet. Ser det gammelt ut? Vil det elektriske anlegget tåle ditt strømforbruk?

  18.01.2022