Brann på toppidrettssenteret

I slutten av september i fjor, midt i oppkjøringen til VM i Oslo, brant store deler av Toppidrettssenteret. Da rykket Ifs eksperter inn. Deres oppgave var å gjenoppbygge senteret så fort som mulig, samt sikre fortsatt drift i byggeperioden.

Idrettens forsikringsselskap

Brannen startet søndag kveld. Allerede tirsdag morgen var deler av bygget gjenåpnet for landslagsutøverne. I april, 6-7 måneder etter brannen, var bygget ferdig til overlevering.
Herrelandslaget i langrenn, blant dem Petter Northug, var i Oslo. De var derfor vitne til brannen. Planene for landslaget måtte legges om som følge av brannen, men det fikk tydeligvis ingen konsekvenser for oppladningen.

- Brannen slik den utviklet seg var dramatisk. Men vi fikk tidlig klarlagt at alle utøvere og personer var ute av bygningen, og det er tross alt det viktigste. Allerede før slukkingen var avsluttet, begynte vi å legge planer for hvordan vi skulle holde hjulene i gang, sier toppidrettssjef Jarle Aambø.

If er idrettens forsikringsselskap og forsikrer ikke bare barn og utøvere. Vi forsikrer også bygningsmassene til Olympiatoppen ved Sognsvann i Oslo. For å hjelpe våre utøvere i oppladningen mot VM, måtte også vårt skadeoppgjør være i toppklasse. I følge generalsekretær Inge Andersen lever skadehåndteringen vår opp til Olympiatoppens eget slagord: Sammen om de store prestasjonene.

Vår prosjektleder for gjenoppbyggingen, Einar Sæter, forteller at de var raskt på stedet for å sikre og starte arbeidet.

- Området hvor utøverne trener var ikke satt i brann. Men alt måtte vaskes ned, det var sot over alt. Vi satte opp midlertidige vegger slik at de delene som var uskadd kunne brukes. Taket på deler av bygget var bortbrent så vi bygde inn hele bygget i et kjempetelt for å beskytte mot vann og snø, sier Sæter.
Det ble også satt opp midlertidige brakker til erstatning for 20-25 kontorer. Brakkeriggen var på plass, fullt funksjonell, etter 14 dager.

Fint samarbeid

- Olympiatoppen har vært aktivt med i hele byggeprosessen. Vi har hatt et veldig fint samarbeid. De har hatt en del tilleggsønsker og fått gjort en del endringer og justeringer slik at bygget i dag er bedre og mer funksjonelt for dem, forteller Einar Sæter.

- Vi tok kontakt med If allerede samme natten som det brant, og tidlig neste morgen var de på plass sammen med oss. Førsteinntrykket var at de var erfarne, imøtekommende og løsningsorienterte, og kommunikasjonen mellom brannfolkene, Ifs representanter og oss var god. Samarbeidet har vært svært godt gjennom hele denne perioden. Jeg leser nå stadig Ifs slagord "Skadeoppgjør slik det burde være" med positive assosiasjoner til egne erfaringer, sier en fornøyd toppidrettssjef Jarle Aambø.

If hadde anbudskonkurranse på pris og reparasjonstid. Entreprenør Tronerud Bygg ble plukket ut til å ha hovedentreprisen. Det har vært opptil 15 håndverkere i sving samtidig. Flere var det ikke mulig å ha der på samme tid, da ville de ha gått i veien for hverandre.